Volgens René Jansen is er nog werk aan de winkel voor goksites

René Jansen, voorzitter van de Kansspelautoriteit, gaat in zijn nieuwe blog dieper in op de gemoederen die sinds de legalisering van goksites oplopen over online gokken. In de Tweede Kamer was hier op 9 juni ook al een rondetafelgesprek over, volgens hen (maar Jansen deelt deze mening volledig) is er nog genoeg werk aan de winkel voor goksites.

In de media schrijft men dat mensen veel geld verliezen zonder dat er op tijd wordt ingegrepen door de goksites. Daarnaast is er veel verontwaardiging over de hoeveelheid gokreclames. Dit heeft er toe geleid dat er zorgen ontstaan. De legalisering van goksites zou er voor zorgen dat mensen meer online gokken en zo sneller in een gokverslaving terecht komen. Deze gevolgen zijn de onderwerpen die werden besproken in het rondetafelgesprek.

Werk aan de winkel voor goksites

René Jansen erkent dat er absoluut dingen zijn die beter kunnen, maar benadrukt ook de positieve punten van de legalisering van de online gokmarkt in Nederland. Zo schrijft het in zijn nieuwste blog het volgende: “Wij concluderen dat er dingen goed gaan (illegale aanbieders zijn verdrongen door legale aanbieder), maar dat er ook nog veel werk aan de winkel is voor goksites. Dit betreft vooral het gedrag van sommige legale goksites, die -helaas- toch wel de randen van de wet opzoeken.”

Het roept bij de voorzitter van de Kansspelautoriteit de vraag op in hoeverre de sector als geheel in staat is tot zelfregulering. Ook vraagt hij zich af of individuele aanbieders bereid zijn zich verantwoordelijk te gedragen. Hij is van mening dat de gokbedrijven niet uit moeten zijn op snel geld verdienen. Helemaal als daar geen aandacht voor de mogelijk schadelijke effecten van gokken tegenover staat.

Zorgplicht moet beter

Tijdens de Gaming in Holland conferentie liet René Jansen weten dat de zorgplicht door goksites onvoldoende serieus wordt genomen. Zonder verbetering liggen verdere maatregelen vanuit de overheid voor de hand. Dit bovenop de maatregelen die minister Franc Weerwind al heeft aangekondigd. Zo komt er een totaalverbod op ongerichte gokreclames. Ook het gebruik van rolmodellen in gokreclames zal vanaf eind juni verboden zijn.

Hij laat dan ook weten dat er een intensivering van de toezicht van de Ksa komt. De voorzitter doelt hiermee op een tweesporenbeleid.

“In dit verband kondigde ik een intensivering van ons toezicht aan. Een toezichthouder laat zich niet in zijn kaarten kijken, maar wat ik wel kan zeggen is dat het hier om een tweesporenbeleid gaat. Aan de ene kant starten we een diepgravend toezichtonderzoek waarbij het verslavingspreventiebeleid van alle vergunninghouders onder de loep wordt genomen, zowel op papier als in de praktijk. Daarnaast zal de Ksa niet aarzelen snelle interventies te plegen als daar aanleiding toe is.”

Regulering was een verstandig besluit

Tot slot voegt René Jansen toe dat hij denkt dat legalisering en regulering van online kansspelen een verstandig besluit was. Hij haalt aan dat online gokken ook al voor 1 oktober 2021 bestond, alleen toen alleen illegaal.

Het doel moet dan ook zijn om een veilige omgeving te creëren voor spelers die willen gokken. De legale goksites moeten voor deze veilige omgeving zorgen. En als dit niet goedschiks gaat, dan moet het maar op een andere manier volgens de toezichthouder.