“Sportsponsoring is minder risicovol, maar een verbod is nodig”

Nadat Ajax en Unibet een contract hadden afgesloten voor de komende jaren was het Mirjam Bikker die gelijk vragen begon te stellen. Ze wilde specifiek weten wat de opvatting was van zowel de voetbalclub als de legaal goksite. Inmiddels heeft minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind zich uitgelaten over sportsponsoring, hij vindt het minder risicovol dan andere marketingactiviteiten.

In het beoogde verbod op ongerichte gokreclames is er ook een streep gezet door sportsponsring. Dat betekent dat goksites van 1 januari 2025 geen samenwerkingen meer mogen hebben met voetbalclubs. Hierbij snapt Franc Weerwind en Conny Helder het belang als inkomstenbron, maar wijst hij ook op het beschermen van de publieke gezondheid.  

Weerwind over sportsponsoring

Een dag voordat de vragen van Mirjam Bikker werden verstuurd zijn rolmodellen verboden geworden voor goksites. Deze bekende personen hebben een aanzuigende werking, met name op jongeren. Sportsponsoring noemt Weerwind daarentegen minder risicovol, maar een verbod is volgens hem nog wel steeds nodig. De voorgenomen wijziging van het besluit werving, reclame en verslavingspreventie is inmiddels ter consultatie gegeven.

“Sponsoring levert minder directe risico’s op voor kwetsbare groepen. Gezien het voorstel om een verstrekkend verbod op ongerichte reclame in te voeren, acht ik het nodig om sponsoring aan banden te leggen.”

Tevens geeft Weerwind aan dat hij gesproken heeft met de Nederlandse voetbalclubs en de KNVB over het plan dat de sector heeft opgesteld om de negatieve effecten van overeenkomsten met goksites weg te nemen. Een voorbeeld hiervan is Unibet Impact, waarbij initiatief is genomen om voorlichting te geven over de risico’s van online gokken.

“Voor het merendeel van de spelers blijft deelname aan kansspelen recreatief en vormt dit geen probleem voor de gezondheid. Desalniettemin kan het voor een gedeelte van de spelers wel tot problematisch gedrag leiden.”