Onderzoek naar het gokgedrag van profvoetballers in Nederland

Vlak na het presenteren van het matchfixing pakket deed de VVCS middels een enquête onderzoek naar het gokgedrag van profvoetballers in Nederland. Van de 217 spelers die meewerkten gaf bijna de helft aan dat het wel eens gokt op voetbalwedstrijden. Iets meer dan de meerderheid van de in de Eredivisie actieve voetballers geeft aan wel eens te spelen en 40 procent van de Keuken Kampioen Divisie doet hetzelfde.  

De vakbond stuurde de enquête uit als onderdeel van de campagne die het onlangs nog lanceerde met behulp van Holland Casino Online en Unibet NL. Beide goksites boden financiële middelen om het matchfixing pakket te realiseren. In dit onderzoek was de VVCS met name benieuwd naar gokgedrag van de spelers en of ze daarbij op de hoogte zijn van de regels.   

VVCS enquête gokgedrag profvoetballers

Van de profvoetballers die aangaven dat ze wel eens gokken op sport, geeft tien procent aan dit wekelijks te doen. Echter kwam er ook iets opmerkelijk uit de enquête naar voren: elf procent van de voetballers die zeggen wel eens te spelen geven toe dat ze hebben ingezet op wedstrijden uit hun eigen competitie. Dit is hetgeen wat reglementair niet is toegestaan en daarom deden sommigen het met een account van iemand anders.

Het beeld dat het overgrote deel van de profvoetballes in Nederland stevig zou online gokken wordt met de resultaten van de enquête ontkracht. De ondervraagde spelers geven immers aan slechts sporadisch sportweddenschappen af te sluiten en dan ook nog eens voor een relatief klein bedrag. Wel is het voor VVCS duidelijk dat het matchfixing pakket en de bijbehorende campagnes geen overbodige luxe zijn. 

Goksites