Talpa denkt aan juridische stappen na aanleiding reclameverbod

Media gigant Talpa denkt aan juridische stappen tegen het reclameverbod voor goksites. Deze maatregel geldt vanaf 1 januari 2023, en de verwachting binnen het mediabedrijf is dat ze hierdoor hard geraakt zullen worden. Ondanks dat Talpa zelf geen cijfers kenbaar heeft gemaakt, schat men de schade op miljoenen euro’s.

Door het toekomstige verbod op gokreclames gaat Talpa in de toekomst een hoop inkomsten mislopen. Daarom is het bedrijf een onderzoek gestart of het juridische stappen kan gaan nemen tegen dit naderende maatregel. Woordvoerder Allard Ruyl vraagt zich publiek af of een verbod op gokreclames wel stand kan houden.

Talpa denkt aan juridische stappen

Voor het verkennende onderzoek dat Talpa is gestart werkt het samen met de branchevereniging Screenforce, naast Talpa zijn ook Ster, ORN, RTL en BrandDeli hier onderdeel van. Tot op heden hebben zij nog niet gereageerd, maar marketing expert Tom van Hulst laat weten dat de branchevereniging een reactie aan het voorbereiden is. Ze willen hiermee namelijk erg voorzichtig zijn, gelet op de grote gevolgen dat het verbod op gokreclames kan hebben voor een mediabedrijf als Talpa.

“Het is moeilijk vast te stellen, maar ik gok de schade tussen 2 tot 5 miljoen euro. In de huidige overspannen markt gaat het slechts om de meeropbrengst van de duurdere kansspel-inkoopopties.”

Frank Volmer, Ster

Goksites lijken in de strijd tegen het verbod op gokreclames aan de zijde van de mediabedrijven te staan. Verenigingen uit deze branche, zoals de VNLOK en NOGA, zouden juridisch kunnen gaan samenwerken en een ondersteunende hand kunnen bieden aan Talpa. Ze benadrukken echter dat juridische stappen niet behoort tot hun eerste gedachte, zo laat Eric Konings van NOGA weten. Wel hoopt hij tot elkaar te komen, dat is het streven.

Stap voor stap naar een compleet reclameverbod

Marketingblad Adformatie besteedde afgelopen week aandacht aan de marketingactiviteit van goksites in Nederland sinds de legalisering van de markt. Goksites deden er van alles aan om een deel van deze markt te veroveren, maar dit zorgde voor veel discussie in de media en in de politiek. Minister Franc Weerwind voelde zich hierdoor op zijn beurt genoodzaakt om een totaal verbod op gokreclames in te voeren. Het was echter niet mogelijk om dit per direct te realiseren, dit zal stapsgewijs tot stand komen.

Op 1 januari 2023 gaat het verbod op ongerichte reclame en sponsoring door goksites in. De ministerraad heeft inmiddels ingestemd met het in consultatie brengen van een aanpassing van het Besluit werving, reclame, en verslavingspreventie kansspelen. Een jaar later, op 1 januari 2024, mogen goksites geen programma’s en evenementen meer sponsoren. En als laatste kom er vanaf 1 januari 2025 een verbod op iedere vorm van sponsoring door goksites. Dan is ook geen shirtsponsoring in de sportwereld niet meer mogelijk.

Goksites in Nederland