Return to Player (RTP)

Hoewel online gokken voornamelijk voor je plezier is, wil je het liefst dat je winkansen zo groot mogelijk zijn. Hierin speelt de Return to Player een belangrijke rol. Dit is de term die door online goksites gebruikt om aan te geven welk percentage wordt terugbetaald in de vorm van winstgevende uitkomsten. Het wordt vaak aangeduid met RTP en is een indicatie waarmee je kunt bepalen op een bepaald gokspel iets voor jou is.

De Return to Player is een theoretische berekening en verteld je alleen een gemiddelde schatting van het spel in kwestie. Is er een RTP bekend van 95 procent, dan betekent dat je van elke euro inleg €0,95 terug krijgt. Maar let op, dit is theorie. In werkelijkheid kan het heel anders lopen. Het percentage wordt namelijk berekend op duizenden rondes, waardoor het niet voor iedere speler van toepassing is. 

Wat is de Return to Player?

Goksites gebruiken de Return to Player om aan te geven welk percentage van de inleg terug betaald zal worden. Echter is het heel subjectief omdat de de RTP wordt berekend over de lange termijn. Op korte termijn kan het daarentegen heel anders gaan tijdens online gokken. In theorie geldt dat hoe hoger het percentage, hoe vaker een speler op de lange termijn zal winnen. Alleen is dit een gemiddelde dat gebaseerd is op duizenden speelrondes.  

Ieder gokspel heeft een uniek Return to Player percentage. Als deze 100 procent is betekent het dat een speler dezelfde winkansen heeft als de goksite. Desalniettemin zal je dat niet vaak tegenkomen. De kansspelaanbieder is over het algemeen altijd in het voordeel. Dit is door middel van een Random Number Generator vooraf al ingesteld. Wel ligt de Return to Player bij online goksites hoger in vergelijking met fysieke casino’s.   

Naast het feit dat een goksite veilig moet zijn, is het belangrijk dat het op een eerlijke manier handelt. Bij het spelen van gokspellen wil je het gewonnen prijzengeld immers netjes uitgekeerd krijgen. Evenals dat je er zeker van wilt zijn, dat de aangeboden gokspellen bij een goksite op geen enkele wijze gemanipuleerd kunnen zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de eerlijkheid van goksites in te schatten. Een van de factoren om hierbij naar te kijken, is de Return to Player. In dit artikel vertellen we je meer over hetgeen deze index inhoudt en geven we andere tips om de eerlijkheid van een goksite te achterhalen.

Gokken in Nederland

Sinds de invoering van de Wet kansspelen op afstand is het de Kansspelautoriteit (Ksa) die toezicht houdt op de online goksites. Hierbij is een van de kerntaken het beschermen van de spelers, zo ook tegen onbetrouwbare kansspelaanbieders. De genoemde algoritmes en bijhorende uitbetalingspercentages worden daarom periodiek getest door gespecialiseerde bedrijven. Dit is noodzakelijk voor goksites om hun vergunning te verkrijgen en te behouden.

Top 10 goksites

Huisvoordeel

Zoals gezegd is de goksite grotendeels in het voordeel. Dit is de reden waarom zij geld verdienen aan de spelers. Bij sommige gokspellen is dit huisvoordeel echter veel lager dan bij andere. Hoe dichter de Return to Player bij de 100 procent ligt, des te lager is het huisvoordeel. Anders gezegd: Het huisvoordeel is het tegenovergestelde van de RTP.

Naast de statistieken van duizenden speelrondes is het ook gebaseerd op de spelregels. Voor de spelers is het daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van desbetreffende regelementen van gokspellen. Bovendien zijn er ook spellen waarbij je het huisvoordeel kunt verlagen met je eigen kennis. Zorg er daarom altijd voor dat je goed voorbereid online gaat gokken. Bekijk de RTP, weet wat het spelverloop is en train je skills met het gratis oefenspel.  

Variantie

De Return to Player is altijd een gemiddelde en is gereserveerd als winst voor de goksites. Nogmaals dit wordt berekent op basis van duizenden speelrondes. In tussentijd kunnen er genoeg rondes voorkomen dat je een winnende uitkomst krijgt. Bij gokspellen met een hoge variantie vallen er regelmatig prijzen, alleen zijn de bedragen die hiermee gemoeid gaan vaak kleiner. Een lage variantie zal daarentegen minder vaak een prijs opleveren, maar wel van meer waarde.

Gokspellen met het laagste huisvoordeel

Gokspellen met het laagste huisvoordeel voor een goksite, oftewel de gokspellen die het hoogste uitbetalingspercentage hebben, bieden de meeste winkansen voor een speler. Wij van Goksitesvergelijker.nl hebben voor jou een aantal gokspellen op een rijtje gezet met het laagste huisvoordeel. Kom te weten welke gokspellen je het beste kunt spelen voor optimale kansen en waar je eigen vaardigheden een grote rol spelen in het verschil tussen winst of verlies.

  • Single Deck Blackjack
  • Craps
  • Ultimate Texas Hold’em
  • Video poker

Werking van Return to player

Onder de Return to Player (RTP) verstaan we het percentage van het ingelegde geld door spelers, wat aan de spelers wordt teruggegeven over een bepaalde tijdsperiode. Stel dat honderd gokkers in totaal 1.000 euro hebben ingelegd met een RTP van 95%, dan betekent dit dat van deze 1.000 euro in totaal 950 aan de gokkers is uitgekeerd.

Het gaat hier logischerwijs om een gemiddelde, waardoor niet standaard geldt dat iedere gokker 95% van zijn of haar ingelegde bedrag ook daadwerkelijk terugkrijgt. In de praktijk zullen sommige gokkers een hogere RTP hebben, terwijl anderen veel meer geld verloren zijn dan de 5% die deze RTP aanduidt. Bovendien kunnen bonus rondes op online gokkasten ook bepalen hoe hoog het uitkeringspercentage is.

Kan je de Return to Player beïnvloeden?

Er zijn veel spelers die verschillende strategieën erop los laten om het huisvoordeel te verkleinen. Dit is echter een hele lastige opgave. Ten eerste zijn de meeste gokspellen pure geluksspelen en ten tweede is er veel kennis voor nodig. De Return to Player is vooraf vastgesteld in samenwerking met een RNG. Deze software is door de software provider ontwikkeld. De winnende uitkomsten vallen hierdoor willekeurig, en daar kan geen enkele partij invloed op uitoefenen.

Bij sommige gokspellen is het mogelijk om je winkansen te vergroten door middel van je vaardigheden. Neem bijvoorbeeld blackjack. Hierbij dien je keuzes te maken voor het verdere verloop van het spel. Wanneer je dan gebruik maakt van de bekendste basisstrategie creëer je een sterke uitgangspositie voor jezelf. Besef wel dat het huisvoordeel nog steeds aanwezig is, maar wel zo laag mogelijk.  

De Return to Player van online gokkasten

Voor online gokkasten is de Return to Player een heel belangrijk onderdeel. Mede op basis van dit gegeven kan een speler beslissen hoe interessant het spel is. De RTP werkt samen met de RNG en variantie. Deze informatie samen laat theoretisch zien wat je winkansen zijn. Echter geeft dit geen garanties, het blijven overigens kansspelen. Doordat online gokkasten gebaseerd zijn op geluk zijn de uitkomsten niet te beïnvloeden.

Testbureaus

De Return to Player is een belangrijk onderdeel van de software die goksites gebruiken. Hierdoor hebben gokspellen en bepaald uitbetalingspercentage waar ze aan moeten voldoen. Om de speler te verzekeren van een eerlijk spelverloop staan goksites onder toezicht van legitieme testbureaus. Een van de onderdelen hierbij is het bevestigen van het uitkeringspercentage dat is gepubliceerd door de goksites.

Veelgestelde vragen over de Return to Player

  • Wat is de Return to Player?
  • Is de Return to Player hetzelfde als het huisvoordeel?
  • Welke gokspellen kan ik het beste spelen?