Realiteit bij online gokkasten

De realiteit bij online gokkasten is dat het zeer winstgevende gokspellen zijn voor een goksite. Ondanks dat de meeste spelers weten dat deze gokkasten een groot huisvoordeel hebben blijven ze het toch spelen. Onderzoekers op het gebied van gaming wetenschap en -psychologie begonnen eind jaren tachtig met studies die de geheimen van het gokken aan het licht brachten. Software providers bouwen de de gokspellen zodanig dat spelers er altijd langer op willen blijven spelen.

Internet bestond nog niet en de geheimen van de gokindustrie bleven daardoor lange tijd verborgen. Wie geluk had vond in de boekwinkels een eerlijk boek over gokken. Maar de meeste mensen hebben hun kennis over manipulatieve elementen waarschijnlijk uit tijdschriften of de krant gehaald.

Verwachting vs realiteit bij online gokkasten

Iedereen heeft altijd in zijn of haar hoofd dat ze een keer ene grote prijs kunnen winnen, dit sluipt er onbewust in. Ongeacht hoe vaak je ook zegt dat je alleen voor je plezier speelt. Ook best logisch op zich, want je kunt er ook daadwerkelijk een prijs mee winnen. Online gokkasten zijn op een bepaalde manier ontworpen zodat het gevoel dat je gaat winnen vergroot wordt.

Verschillende onderzoeken, zoals die van de “Journal of Gambling Studies”, hebben aangetoond dat online gokkasten deze verwachting creëren en versterken. Die studie evalueerde hoe gokkasten verliezen vermomd als overwinningen gebruiken om spelers te verleiden langer te spelen. Stel dat je een gokkast met 50 lijnen speelt en dat het €0,01 per winlijn vraagt. Het gokspel kan een prijs van €0,30 uitbetalen op een basisinzet van €0,50. Dat is feitelijk een verlies, maar het ziet eruit als een winst. Het spel kan zelfs zeggen: “je wint €0,30!”, waar eigenlijk gewoon “je verliest €0,20” zou moeten staan.

Elke draai levert bijna een winst op

Dit is een andere wat verouderde techniek die door spelontwikkelaars werd toegegeven tijdens een serie hoorzittingen van de Nevada Gaming Commission. Hierbij wordt een techniek genaamd clustering gebruikt om bijna-winsten te simuleren. Bij oudere gokkasten werden op de rollen (bestuurd door computerchips) twee van de drie winnende symbolen op één lijn gebracht. De derde rol stopte echter net onder de winlijn.

Sommige spellen waren ontworpen om te pauzeren op het winnende symbool en vervolgens omhoog of omlaag te rollen naar een lagere rol. Hetzelfde resultaat, maar met een tussenstap waarin men even het benodigde symbool ziet. Deze truc kwam tijdens de hoorzitting aan het licht en wordt niet meer gebruikt, mede omdat veel toezichthouders op kansspelen deze werkwijze hebben verboden.

Goksites met online gokkasten

Elke online gokkast zal een keer gaan uitbetalen

Je kunt aan iemand tot in detail uitleggen hoe een online gokkast werkt, inclusief de werking van bijvoorbeeld een Random Number Generator. Iedereen zal je begrijpen. En toch gebeurt er iets waardoor als we op een gokkast spelen we die informatie vergeten. Spelers ontwikkelen namelijk onrealistische verwachtingen tijdens het spelen op een gokkast.

In 1992 publiceerde Michael Walker van de University of Sydney een paper met de titel “Irrationeel denken onder liefhebbers van gokkasten” in de Journal of Gambling Studies. Bij het onderzoek waren 27 universiteitsstudenten betrokken die hun gedachten optekenden tijdens het spelen van gokkasten. Uit het onderzoek bleek dat de spelers op een gokkast 38% meer kans hebben dat ze irrationeel gaan denken, dan spelers van video poker.

De spelers hadden 80% meer kans om irrationele uitspraken te doen over een strategie voor het spelen op gokkasten. Als spelers op gokkasten zeggen: “dit spel zal een keer winst uitbetalen”, dan denken ze niet rationeel. Ze erkennen vooraf dat resultaten willekeurig zijn, maar naarmate de tijd verstrijkt, wordt hun denken minder rationeel. In werkelijkheid heeft elke draai dezelfde kans op winst dan de vorige. Dat verandert nooit.

Conclusie

Gokspellen als blackjack zijn meer voorspelbaarder en ook veel rationeler. Toch spelen zelfs professionele spelers regelmatig op een online gokkast. Zij houden zich echter aan bepaalde regels en spelen altijd met een vooraf bepaald budget. Is dat op, dan gaan ze gewoon lekker naar huis.