De oorsprong van Craps

De oorsprong van Craps kent een interessante historie. In dit artikel kijken we met name naar de herkomst van het woord, hier zijn de meningen namelijk nog wel eens over verdeeld. Dit gebeurd wel vaker als het over de geschiedenis van een gokspel gaat. In dit geval kijken we naar de oorsprong van Craps, een populair dobbelspel. Twee dobbelstenen, een groepje spelers en verschillende inzetmogelijkheden op een grote speeltafel.

Zolang er ruimte is voor een grote Craps tafel kan je het gokspel overal spelen. Maar ook op goksites ontbreekt het niet aan Craps, zowel first person als een live variant. Het is daarom niet gek dat door vele spelers gespeeld wordt. Maar waar komt de Craps vandaan?

Goksites waar je Craps kan spelen

De oorsprong van Craps

Uit onderzoek van bepaalde kenners is de conclusie gekomen dat Craps is afgeleid van het Engelse spel Hazard. Een eeuwenoud gokspel waarvan de eerste dobbelstenen al rond 1700 rolden. Uiteindelijk groeide Hazard ook in Frankrijk uit als een populair gokspel met dobbelstenen. Later vertrokken de Fransen richting Noord-Amerika en namen ze het spel met zich mee.

Een van deze personen was Bernard de Marigny de Mandeville. Hij woonde al drie generaties lang in Amerika en was een liefhebber van het spel Hazard. De mensen in Amerika waren geïnteresseerd, maar nog niet volledig overtuigd. Bernard moest het gokspel aanpassen en vereenvoudigen om het uiteindelijk geaccepteerd te krijgen. Deze aangepaste versie zou later Craps worden. Het wijkt dus af van Hazard. Al bestaat er nog altijd de misconceptie dat de twee hetzelfde zijn. 

Rond de tafel

Craps kan je overal spelen. Het enige wat je nodig bent zijn twee dobbelstenen, een speeltafel (en de ruimte voor de speeltafel), een groepje spelers en chips om mee in te zetten. Van de plantages van New Orleans verspreidde het naar de rest van Noord-Amerika. Zo kwam het ook in de fysieke casino’s terecht. Maar in de moderne tijd van nu kan je Craps overal spelen, online goksites maken dit mogelijk. Zodoende ben je niet meer afhankelijk van een ruimte met een speeltafel.

Rond de tafel van Craps is het over het algemeen luidruchtiger dan bij andere gokspellen, iedereen kijkt namelijk razend enthousiast toe. Deze spelbelevenis is bij de goksites wel iets minder.

De oorsprong van het woord Craps

Craps won het uiteindelijk van crabs. De gebieden waar men het woord Craps gebruikten kregen meer bekendheid. Er is ook een argument te maken dat Amerikanen de voorkeur hebben voor woorden met een p in plaats van een b. Zodoende won Craps het gevecht van de namen en kreeg het populaire gokspel een vaste naam.

Desondanks de verstoting van de naam crabs, werd het spel van Bernard de Marigny de Mandeville nog altijd gespeeld. Deze vereenvoudigde versie van Hazard sloeg zijn vleugels uit en verspreide zich door de rest van Amerika. Overigens was het in Amerika oppassen met uit het uitspreken van het woord. Mensen die liever niet schelden met crap moesten hun best doen de s duidelijk uit te spreken. Een foutje in de uitspraak en je werd boos aangekeken.