Sinds de legalisering van goksites is het aantal marketing activiteiten, tot ongenoegen van velen, enorm toegenomen. In dat kader wordt er inmiddels een verbod op ongerichte gokreclames uitgewerkt. Om goed in kaart te brengen wat de mogelijkheden zijn en op welke aspecten met name gelet moet worden is er door Kantar Public onderzoek gedaan naar online gokken.
In opdracht van de Minister voor Rechtsbescherming is er onderzoek gedaan naar de spelersvoorkeuren en de invloed die gokreclames daarbij hebben. Hierbij is er gekeken naar het online gokken in zijn algemeenheid, het gebruik van reclames en de bekendheid van goksites en als laatste de houding van Nederlanders ten opzichte van deze gokreclames.
Onderzoek naar online gokken
Voor het onderzoek hebben 2.543 mensen een online vragenlijst ingevuld, het merendeel (57 procent) geeft aan wel eens te hebben deelgenomen aan kansspelen. Echter zijn dit vooral loterijen, slechts twee procent van de ondervraagden speelt daadwerkelijk bij goksites. De voornaamste redenen hiervoor zijn het gemak, de spanning, de prijzen en de ontspanning het met zich mee brengt.
Reclame gebruik en de bekendheid van goksites
Op de open vraag ‘Welke online aanbieders van kansspelen, ook wel goksites genoemd, kent u zoal, ook al is het alleen maar van naam?’ wist 69 procent van de ondervraagden geen enkele goksite te noemen. Diegene die er wel welken kenden, kwamen het vaakst met TOTO en Holland Casino Online als antwoord. Nieuwkomers BetCity en Kansino volgende op gepaste afstand op plek drie en vier.
Tevens is er gevraagd aan de deelnemers van welke goksites zij onlangs reclame gezien, gehoord of gelezen hebben. Opnieuw wist twee derde van de ondervraagden geen naam te noemen, tot dat de vraag anders gesteld werd. In plaats van een open vraag, was het nu een selectielijst. Slechts dertig procent gaf toen nog aan géén gokreclames te hebben gezien.
Houding
Gokreclames blijven het meeste hangen nadat mensen ze hebben gezien op televisie, en dan vooral rondom voetbalwedstrijden en voetbalprogramma’s. Althans zo geven de deelnemers aan in hun antwoorden. TOTO was de vaakst genoemde goksite. Toen Sigrid Kaag gevraagd werd naar de marketinguitgaven van de staatsdeelneming gaf ze aan dat het nodig was om de positie in de markt te bemachtigen.
De Minsister van Financiën gaf echter ook aan dat de uitgaven aan gokreclames minder zal worden. Hier zal een groot deel van de deelnemers van het onderzoek blij mee zijn. 80 procent vindt de reclames namelijk irritant vindt. Met name de oudere ondervraagden kunnen het niet waarderen en vinden het te uitdagend. Vijftien procent van de online gokkers zegt ook meer te zijn gaan spelen sinds de legalisering.