Nieuwe slogan: “Voorkom spijt, stop op tijd 18+”

De Wet kansspelen op afstand die op 1 april 2021 inging heeft al voor veel veranderingen gezorgd in de Nederlandse gokwereld. En daar komt hoogstwaarschijnlijk niet iets bij. Het ministerie van Justitie en Veiligheid vindt dat de huidige slogan “Speel bewust 18+” aan vervanging toe is en heeft daarom opdracht gegeven een nieuwe te bedenken. Als het aan de drie branchevereniging ligt luidt de nieuwe slogan als volgt: “Voorkom spijt, stop op tijd 18+”. Deze zal door de hele Nederlandse kansspelsector geadopteerd moeten worden.

In elke reclame voor kansspelen is het verplicht om een duidelijk zichtbare waarschuwing te tonen over de risico’s hiervan. Soortgelijke waarschuwing zijn ook al van kracht bij reclames over financiële producten, alcohol en tabak. Denk maar eens aan de slogans “Let op, geld lenen kost geld”, “Geen 18, geen alcohol” en “roken is dodelijk”. Voor de Nederlandse gokwereld moest er ook een nieuwe, toepasselijke slogan komen. Een soortgelijke waarschuwing is al van kracht bij reclames voor financiële producten (“Let op! Geld lenen kost geld”), alcohol (“Geen 18, geen alcohol”), en tabak (“roken is dodelijk”). De waarschuwing moest worden opgesteld op basis van wetenschappelijke inzichten door onafhankelijke instellingen voor verslavingszorg die geen directe financiering ontvangen van aanbieders van kansspelen.

Voorkom spijt, stop op tijd 18+

Voorkom spijt, stop op tijd 18+ is het meest aansprekend, passend en effectief

Door het Trimbos Instituut zijn er vijf slogans ontwikkeld die eventueel de “Speel bewust, 18+” slogan konden vervangen. Uiteindelijk is de drie branchevereniging, die bestaat uit de NOGA, VAN Kansspelen en VNLOK, van mening dat “Voorkom spijt, stop op tijd 18+” het meest aansprekend, passend en effectief is. De kansspelsector heeft zelf ook nog een slogan naar voren geschoven. Maar “beperk je inleg, ken je grens 18+” kon op niet zo veel steun rekenen van diverse verslavingszorginstellingen. De drie brancheverenigingen roepen in het persbericht demissionair Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker op om spoedig een besluit te nemen. Hierin werd de nadruk gelegd om te kiezen voor “Voorkom spijt, Stop op tijd 18+”

De slogan geldt niet alleen voor goksites

“Voorkom spijt, stop op tijd 18+” geldt niet alleen voor goksites, maar ook voor fysieke casino’s. Het is voor het eerst dat de drie brancheverenigingen eensgezind zijn en samen naar buiten treden. Op diverse andere vlakken staan VNLOK en VAN Kansspelen aan de ene kant en NOGA aan de andere kant lijnrecht tegen over elkaar. Zo was NOGA ontstemd over de Reclamecode Online Kansspelen in wiens samenstelling NOGA geen actieve betrokkenheid had anders dan de mogelijkheid om achteraf commentaar te geven.