Volgens de Ksa is de Nederlandse online gokmarkt groter dan gedacht

De Nederlandse Kansspelautoriteit geeft aan dat de Nederlandse online gokmarkt veel groter is dan men had gedacht. Voorafgaand aan de legalisatie werd er geschat dat er zo’n 580 miljoen euro om zou gaan in de wereld van legale goksites, maar dat bedrag is inmiddels bijgesteld door de Ksa naar 814 miljoen. Dit heeft René Jansen, voorzitter van de Nederlandse Kanspelautoriteit, gezegd in zijn blog op de website van diezelfde autoriteit. Hierin gaat Jansen in op een brief van de Minister Rechtsbescherming Sander Dekker.

Jarenlang was online gokken in Nederland wel mogelijk, maar was het niet gereguleerd. Nederlandse spelers konden bij buitenlandse goksites registreren en naar hartenlust spelen. Hoeveel geld hier daadwerkelijk mee gemoeid was, kon men niet zo goed bepalen. Harde cijfers ontbraken omdat er geen inzicht was bij deze buitenlandse partijen. Een schatting van de Kansspelautoriteit leverde een behoorlijk bedrag op, maar liefst 580 miljoen euro. Maar op dit moment blijkt de Nederlandse online gokmarkt dus groter dan gedacht.

Legalisatie zorgt voor meer inzicht: Nederlandse online gokmarkt groter dan gedacht

Parallel aan de opening van de legale goksites liep het op zwart gaan van veel buitenlandse aanbieders op diezelfde online gokmarkt. Als gevolg van deze sluiting moesten desbetreffende partijen hun verwachte jaarcijfers behoorlijk bijstellen. Hieruit blijkt dat de Nederlandse inbreng veel groter is dan dat de Ksa vooraf had gedacht. Hierdoor heeft de Nederlandse autoriteit haar eigen cijfers ook bij moeten stellen, van 580 miljoen euro naar maar liefst 814 miljoen euro.

Sinds 1 oktober 2021 is de Nederlandse online gokmarkt gereguleerd en dat heeft geresulteerd dat er inmiddels 11 legale goksites zijn die van de KSA en de minister een Nederlandse vergunning hebben ontvangen. Hierdoor kunnen ze legaal online kansspelen aanbieden in Nederland. Er waren meerdere redenen om het online gokken in Nederland te legaliseren. Dit zijn verslavingspreventie, consumentenbescherming en het voorkomen van fraude en criminaliteit. Natuurlijk is er ook nog het vorderen van kansspelbelasting op de miljoenen die er binnen komen bij de goksites.

Nederlandse online gokmarkt groter dan gedacht

Veel spelers overgestapt naar legale goksites

René Jansen benadrukt in zijn blog dat het nog erg vroeg is om conclusies te kunnen trekken. “De legale markt voor online kansspelen ging open op 1 oktober jongstleden. Daardoor zijn de indrukken nog heel vers en pril. Inmiddels zijn er elf vergunningen verstrekt, en dit is pas het begin. Er komen meer vergunninghouders en het is, mede daardoor, te vroeg om al stevige conclusies te kunnen trekken.”, aldus de voorzitter.

Daarnaast zegt René Jansen ook dat een belangrijke voorlopige conclusie is dat veel spelers die eerder hun weg vonden naar illegale online aanbieders, zijn overgestapt naar legale goksites. Dat is een goede verandering. Hierdoor ontstaat de gewenste kanalisatie en kan alles veel beter gemonitord worden. Op legale goksites is toezicht mogelijk, waardoor spelers verzekerd zijn van een eerlijk spel, correcte uitbetaling en – boven alles – voldoende aandacht voor verslavingspreventie.

Legale goksites