“Meer gokverslaafden sinds de legalisering”

De legalisering van online gokken zou ervoor gezorgd hebben dat er steeds meer gokverslaafden komen in Nederland. Dat is een uitspraak die je steeds meer hoort, en ook de experts van Trouw scharen zich hierbij. Echter kunnen ze deze uitspraken op dit moment niet onderbouwen met feitelijke cijfers. Is het aantal gokverslaafden wel toegenomen of wordt het sinds de legalisering beter in kaart gebracht?

Ook in het ronde tafelgesprek over de Wet Kansspelen op afstand was er veel aandacht voor dit onderwerp. In vier verschillende sessies discussieerden betrokkenen over online gokken bij goksites, gokverslaving en gokreclames. Telkens kwam naar voren dat het preventiebeleid en de zorgplicht ligt bij de Nederlandse goksites. Voorheen, zonder legalisering, was hier geen enkel toezicht op.

Meer gokverslaafden in Nederland. Waar of niet waar?

Meerdere klinieken of instellingen melden dat het aantal gokverslaafden is toegenomen schrijft Trouw. Uit een recent onderzoek blijkt echter dat het legaliseren van online gokken niet gezorgd heeft voor meer mensen die spelen. Daarentegen stijgt de omzet van goksites wel, wat betekent dat er gemiddeld per persoon meer besteed aan kansspelen. Tijdens het ronde tafelgesprek gaven ze nog het voorbeeld waarbij een speler in korte tijd €7.000 vergokte.

Moet het speelgedrag van spelers beter in kaart worden gebracht? Veel deskundigen zijn van mening dat het niet mogelijk moeten zijn om in zo’n kort tijdsbestek dergelijke bedragen uit te geven. Een definitie van probleemgokken zoals er ook een definitie is van problematisch drinkgedrag (21 glazen per week bij mannen, 14 glazen per week bij vrouwen), lijkt wenselijk. Goksites moeten meer doen om dit problematische speelgedrag te voorkomen.

Hervitas: legalisering zorgt voor meer gokverslaafden

Bij gokverslavingsinstelling Hervitas merken ze een toename van ongeveer 50% van nieuwe patiënten sinds de nieuwe kansspelwet in is getreden. De directeur van Hervitas, Fred Steutel, zegt dat ondanks het ontbreken van wetenschappelijk bewijs, de nieuwe golf van gokverslaafden komt door de legalisering van het online gokken: “Je kan op je klompen aanvoelen dat dit met elkaar te maken heeft”.

Niet alleen Hervitas spreekt zijn zorgen uit. Bij het LoketKansspel merken ze ook dat gokverslaving een directe link heeft met het legaal online gokken, aldus Trouw. Zij krijgen telefoontjes van gokverslaafden of van hun familieleden en vrienden om over persoonlijke situaties te praten. De snelheid en het gemak van het online gokken wordt als problematisch ervaren, net als de vele reclames voor het online gokken, aldus een niet bij naam genoemde bron.

Jellinek ziet geen toename

Tijdens het rondetafelgesprek werd er dus gesproken over de Wet Kansspelen op afstand. In een van de vier sessies werd het bericht van Trouw al besproken. Niels Onkenhout, directeur van TOTO’s moederbedrijf Nederlandse Loterij, haalde al vroeg de tweet van Mirjam Bikker (ChristenUnie) aan die voorafgaand op het rondetafelgesprek al aangaf Kamervragen te gaan stellen.

Anneke Goudriaan van verslavingskliniek Jellinek gaf daarbij aan dat de door Trouw genoemde stijging bij haar organisatie niet wordt waargenomen: “Bij Jellinek is die ervaring er niet zo dat er veel meer zijn die zich aanmelden. Dus ik denk dat je toch in de media moet gaan kijken welke zorgverleners beweren of wie beweert dit en waar is dit op gebaseerd? Het zou wel zo kunnen zijn dat er een versnellend effect is, omdat je te allen tijde nu vanaf je telefoon kunt gokken.”