Legale goksites

Vanaf 1 april 2021 is in Nederland de Wet kansspelen op afstand (Koa) van kracht gegaan. Op dat moment begon de Kansspelautoriteit (KSA) met het beoordelen van alle vergunningsaanvragen van goksites. De wet Koa heeft als doel om spelers beter te beschermen en illegale aanbieders van kansspelen te bestrijden. Alle door ons aangeboden goksites zijn in het bezit van een Ksa vergunning, waardoor spelers in een veilige omgeving kunnen spelen bij legale goksites.

De overheid wil door middel van deze wet deelnemers van kansspelen zoals gokspellen, sportweddenschappen en loterijen beschermen tegen verslaving en fraude. Een zo’n groot mogelijk deel van alle spelers moet daarom terecht komen bij legale goksites. Deze zullen in het bezit zijn van een vergunning van de Ksa.

Legale goksites met een Ksa vergunning

Je kunt zelf goed bekijken of een goksite een ksa vergunning heeft. Onderaan de hoofdpagina tonen zij met trots het logo of informatie over de gokautoriteit die toezicht houdt. Wanneer goksites betrouwbaar zijn hebben ze niets te verbergen. Termen en condities moeten transparant zijn voor spelers. Op Goksitesvergelijker.nl vind je uiteraard ook enkel legale goksites die een vergunning hebben gekregen van de Kansspelautoriteit.

Op dit moment zijn er helaas nog geen online goksites beschikbaar met een licentie van de Nederlandse Kanspelautoriteit (Ksa). Vanaf 1 oktober 2021 zullen de eerste vergunningen worden verleend. Tot die tijd is het niet mogelijk om via Goksitesvergelijk.nl te registreren bij een legale goksite.

De Kansspelautoriteit (Ksa) als toezichthouder

Met de invoering van de Wet kansspelen op afstand wil de Nederlandse overheid dat een zo’n groot mogelijk deel van alle spelers terecht komt bij goksites met een licentie van de Kansspelautoriteit (Ksa). Het zogenaamde kanaliseren van spelers. Deze autoriteit is door de overheid in het leven geroepen om als toezichthouder op de ‘goksector’ te fungeren.  

Online gokken is een vrijetijdsbesteding welke spanning en plezier met zich mee brengt, maar er liggen ook gevaren op de loer. De Ksa is er om de spelers te beschermen tegen een gokverslaving, maar ook om illegaliteit en criminaliteit bij gokken te voorkomen. Een betrouwbaar aanbod van gokspellen, sportweddenschappen en loterijen staan dan ook hoog in het vaandel.

Waar moeten legale goksites aan voldoen?

“We toetsen ze op een groot aantal criteria. Er wordt gelet op het voorkomen van verslaving, de betrouwbaarheid van de aanbieders, de spellen moeten eerlijk zijn en witwassen moet voorkomen worden”. Dat zijn de woorden van René Jansen, voorzitter Raad van Bestuur Kansspelautoriteit. Een speler hoeft niet meer te twijfelen aan de betrouwbaarheid en veiligheid wanneer er gespeeld wordt bij een goksite met een vergunning van de Ksa.

Geen strafblad

De betrouwbaarheid van de goksites is het belangrijkste voor de Ksa. Vergunning aanvragers mogen volgens de Wet kansspelen op afstand dan ook geen strafblad hebben. Tevens geldt dit voor andere belanghebbenden, bestuurders en beleidsbepalers. Om dit te testen zal er een antecedentenonderzoek plaatsvinden. De aanvrager dient een organogram van de organisatie aan te leveren.  

Deskundigheid

Als je online wil gokken, dan wil je dat de kansspel aanbieder verstand van zaken heeft. In de Wet kansspelen op afstand is bepaald dat de Ksa een beleidsplan verwacht waarin onder andere beschreven staat hoe de werknemers zijn opgeleid. Ook moet de goksite kenbaar maken dat ze op de hoogte zijn van de wetgeving op gebied van kansspelen.

Spelerstegoeden afscheiden van het bedrijfskapitaal

Wanneer je geldt stort bij een goksite zie je dit automatisch verschijnen op je account. Zodra je begint met spelen kan je het geld verliezen of winnen, maar als je niet speelt is het nog steeds jouw geld. Alleen het geld staat niet meer op je bankrekening. Het is namelijk overgeschreven naar bankrekening van de goksite waar je een account hebt. Omdat zij veel spelers hebben staat er een enorm bedrag op de rekening wat niet van hen zelf is. Deze spelerstegoeden mogen niet gebruikt worden voor bedrijfsactiviteiten, zoals de huur betalen. De Ksa verlangt dat spelerstegoeden gescheiden blijven van het bedrijfskapitaal.  

Daarnaast zijn er strenge eisen verbonden aan de betalingsstromen van en naar de kansspel aanbieders. Bij het aanvragen van een vergunning moet dan ook uitgebreid inzicht gegeven worden in hoe het betaalverkeer georganiseerd is.

Nederlandse vertegenwoordiger op het gebied van gokverslaving

Gokverslaving is een beladen item geweest in diverse debatten die aan de Wet kansspelen op afstand vooraf gingen. Gokken brengt nou eenmaal gevaren met zich mee, hier probeert de Ksa zo goed mogelijk toezicht op te houden. Bij goksites is dit fysiek niet mogelijk. Wel zijn er andere eisen om een eventuele gokverslaving te voorkomen. Eén daarvan is het aanwijzen van een in Nederlands gevestigde vertegenwoordiger op dit gebied.

Goksites die de Nederlandse markt willen betreden hebben niet alleen een Nederlandse vertegenwoordiger nodig. Ook moeten ze aantonen een gokverslaving serieus te nemen. Dit kan aan de hand van een verslavingsbeleid dat aansluit op het Nederlands stelsel van verslavingszorg.

Inzicht in reclame- en marketingbeleid

Ook over reclames is uitgebreid gediscussieerd in aanloop naar de Wet kansspelen op afstand. Sommigen waren van mening dat reclames verboden moesten zijn, anderen daarentegen vonden reclames juist noodzakelijk. Hierdoor zouden de spelers juist bij legale goksites terecht komen. Uiteindelijk is besloten dat er onder bepaalde voorwaarden reclames en andere marketing instrumenten gebruikt mogen worden:

  • Evenwichtig en zorgvuldig
  • Niet aanzetten tot onmatige deelname
  • Geen misleidende indrukken wekken
  • Niet agressief
  • Niet in de richting van kwetsbare groepen 

Verdachte gokpatronen doorgeven aan de Ksa

Voor goksites is er nadrukkelijk de eis om verdachte gokpatronen door te geven aan de Ksa. Ze moeten dan ook bewijzen dat ze betrouwbare systemen hebben die verdachte weddenschappen in beeld brengen. Deze eis komt voornamelijk uit de angst voor het zogeheten ‘matchfixing’. Dat wil zeggen dat iemand voorkennis heeft over de uitslag van een sportwedstrijd. Door vervolgens in te zetten op deze wedstrijd kunnen ze ten onrechte veel geld verdienen.  

Witwassen en overige criminaliteit tegengaan

Bij de totstandkoming van de Wet kansspelen op afstand is ook uitgebreid gesproken over de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). De Nederlandse overheid wil voorkomen dat goksites, die in het bezit zijn van een Ksa licentie, te maken krijgen met witwassen of financiering van terroisme. De Ksa verlangt dan ook dat de kansspel aanbieders informatie delen.

Beleid aangaande integriteitsrisico’s

De Ksa verlangt van de vergunning aanvragers dat ze inzichtelijk maken hoe ze omgaan met integriteitsrisico’s. Goksites moeten de Ksa overtuigen door specifiek beleid te voeren hoe er wordt omgegaan met fraude en misbruik van het spelaanbod. Bij integriteitsrisico’s kan je denken aan frauderende spelers, poging tot hacken en overige activiteiten waarbij de eerlijke werking van kansspelen in het geding komt. Overigens geldt dit niet alleen voor externe personen, ook medewerkers kunnen een risico zijn.

Identificatiebewijzen verifiëren

Als je als Nederlandse speler wil online gokken, dan zal je 18 jaar of ouder moeten zijn. De slogan luidt dan ook niet voor niets: ‘Speel bewust 18+’. Bij een inschrijving bij een goksite moet je een bewijs kunnen overleggen. De goksites moeten op hun beurt aantonen dat ze een betrouwbare methode hebben om identificatiebewijzen te kunnen verifiëren. Dit is een zeer belangrijke voorwaarde bij het verkrijgen van een vergunning op basis van de Wet kansspelen op afstand.   

CRUKS

Om een gokverslaving te voorkomen komt er een Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (CRUKS) waar spelers in worden opgenomen als ze zijn uitgesloten van het spelen van kansspelen. Goksites, die in Nederland gokspellen aanbieden, moeten aantonen dat ze aangesloten kunnen worden op de database van CRUKS. Op deze manier kunnen ze automatisch spelers uitsluiten die in dit systeem voorkomen.

Waarom is een vergunning zo belangrijk?

De vergunning toont aan of een goksite legaal is. Alle goksites op onze website hebben een vergunning van de Nederlandse Kansspelautoriteit. Het is belangrijk om te gokken bij goksites met een vergunning omdat dit je garandeert dat er altijd eerlijk gehandeld wordt. Je wilt geen eigen geld riskeren bij goksites waarvan je niet weet of ze te vertrouwen zijn. Goksitesvergelijker.nl doet onderzoek naar goksites en kijkt welke legaal en betrouwbaar zijn.

Onafhankelijke testbureaus

Belangrijk is dat testbureaus onderzoek doen naar de software bij goksites. Deze onafhankelijke testbureaus zijn onder andere eCOGRA en TST. Het komt vaak voor dat software leveranciers individueel getest worden. Bekende software zoals NetEnt, Microgaming, Playtech en Big Time Gaming hebben zelf ook een licentie. Dit betekent dat de gokspellen eerlijk zijn.

Een spel met een uitkeringspercentage van 99,5% betaald 99,50 euro uit op basis van 100 euro inzet. Dit betekent dat je een verlies lijdt van 0,50 euro. Dit percentage is een gemiddelde op basis van duizenden rondes. Afhankelijk van het spel biedt het een ander uitkeringspercentage. De testbureaus controleren deze percentages en onthullen rapporten.

Extra diensten zoals klantenservice, veiligheid en toegankelijkheid

Het is niet zo dat je als speler alleen op zoek moet gaan naar legale goksites en dat je er dan al bent. De algehele gokervaring is van groot belang. Er zijn genoeg spelers die voor hun plezier gokken en niet perse voor de winst spelen. Voor deze spelers is het nog belangrijker dat de goksite toegankelijk is en er altijd een klantenservice is om ze te helpen bij vragen.

Goksitesvergelijker.nl heeft gekozen voor de beste goksites . Alle aspecten zoals helpdesk, veiligheid en toegankelijk zijn getest. De goksites zijn compatibel met mobiele apparaten en je kunt 24 uur per dag gokken waar je maar wilt.

Veelgestelde vragen over legale goksites

  • Wanneer zijn goksites legaal?
  • Wat is er verandert met de invoering van de Wet kansspelen op afstand?
  • Waaraan herken ik legale goksites?