In Nederland is het de Kansspelautoriteit (Ksa) wie toezicht houdt op de markt voor de kansspelen. Zij zijn een zelfstandig bestuursorgaan en voeren in opdracht van de minister voor Rechtsbescherming het Nederlandse kansspelbeleid uit. Dit is vastgesteld in de Wet kansspelen op afstand. Dat een speler veilig kan spelen staat hierbij centraal.
Kansspelen zijn inmiddels een begrip waar we niet meer om heen kunnen. Mensen hebben behoefte aan spellen, beleven er plezier aan en hopen er rijk mee te worden. Echter zijn er ook risico’s verbonden aan kansspelen. Het is de taak van de Ksa om deze risico’s zoveel mogelijk te beperken.
Wat doet de Kansspelautoriteit?
De kansspelautoriteit is de toezichthouder op de markt voor de kansspelen. Op 1 april 2012 heeft de Ksa het stokje overgenomen van het College van toezicht, maar van 1 oktober 2021 heeft het een belangrijke functie om de markt te legaliseren. Zij moeten de consument beschermen, gokverslaving voorkomen en criminaliteit bestrijden. Met als achterliggende doel dat kansspelen veilig en eerlijk zijn.
Reguleren van de kansspelmarkt
Sinds de invoering van de Wet kansspelen op afstand, die op 1 april 2021 is ingegaan, is de Kansspelautoriteit begonnen met het beoordelen van de vergunningaanvragen. Online goksites konden vanaf dat moment een aanvraag indienen. Om daadwerkelijk een licentie te krijgen moeten de aanbieders van kansspelen voldoen aan strenge voorwaarden. De Ksa controleert of dit het geval is en verleent uiteindelijk een licentie.
Toezicht en handhaving
Online goksites met een Nederlandse licentie worden nauwlettend in de gaten gehouden door de Kansspelautoriteit. Op het moment dat een van de kansspel aanbieders zich niet aan de voorwaarden houdt zullen ze over gaan tot handhaving. Dat kan op verschillende manieren gebeuren. Van een mondelinge waarschuwing tot het intrekken van de licentie. Ook bij het illegaal aanbieden van kansspelen is het de Kansspelautoriteit die op zal treden.
Bevorderen van verslavingspreferentie
Bij het verkrijgen van een licentie gaan de online goksites er mee akkoord dat ze ook een zorgplicht hebben. Dit is een van de voorwaarden die de Kansspelautoriteit stelt. Dit houdt in dat de kansspel aanbieders de spelers bewust moeten maken van de risico’s van online gokken. Tevens dienen ze toezicht hierop te houden voor als het alsnog fout lijkt te gaan. Zelf werkt de Ksa ook aan de bewustwording van de risico’s die verbonden zitten aan de kansspelen. Op deze wijze proberen ze er alles aan te doen om een gokverslaving bij een speler te voorkomen.
Geven van voorlichting
Naast het streng toezicht houden op verschillende factoren heeft de Kansspelautoriteit ook een informatieve rol. Zo beantwoorden ze bijvoorbeeld vragen van gemeenten, spelers, (sport)verenigingen en kansspel aanbieders.
Gok gerelateerde matchfixing tegengaan
Online goksites moeten maatregelen treffen om matchfixing bij gokken op sport voorkomen en tegen gaan. Zo staat vermeld in de algemene voorwaarden van de licentie. Aanbieders van sportweddenschappen zijn verplicht signalen van matchfixing te melden bij de Kansspelautoriteit.
Online gokken in Nederland
Op 1 april 2021 is de Wet kansspelen op afstand in werking getreden, waardoor online gokken in Nederland legaal is geworden. De Kansspelautoriteit, in samenwerking met het Ministerie van Veiligheid en Justitie, is verantwoordelijk voor het verlenen van een licentie. Hiervoor heeft de Ksa een lijst met criteria punten geformuleerd. Als je als aanbieder van kansspelen hieraan voldoet mag je de Nederlandse markt betreden. Zodoende kan je gebruik maken van de Nederlandse taal, een .nl-domein hanteren en reclames & promoties laten zien. Tevens mogen ze gebruik maken van iDeal als betaalmethode.
CRUKS
Een sportwedstrijd kan spannender zijn wanneer je een weddenschap hebt geplaatst, en een avond gokspellen spelen kan zeer aantrekkelijk zijn. Maar kansspelen brengen echter ook gevaren met zich mee, zoals bijvoorbeeld een gokverslaving. Dit kan leiden tot catastrofale gevolgen. Een van de taken de Kansspelautoriteit is daarom het bevorderen van verslavingspreferentie.
CRUKS is de realisatie van het voornomen om een gokverslaving bij spelers te voorkomen of tegen te gaan. Dit is op initiatief van de Ksa opgenomen in de Wet kansspelen op afstand. Alle online goksites met een Nederlandse licentie zijn verplicht aangesloten te zijn bij deze centrale database. Eenmaal opgenomen als speler in deze database is het niet meer mogelijk om toegang te krijgen tot online goksite. Tevens geldt dit ook voor land gebonden casino’s.
Veelgestelde vragen over de Kansspelautoriteit
-
Waar beschermt de Ksa je tegen?
-
Welke wettelijke taken heeft de Ksa?
-
Is CRUKS een initiatief van de Ksa?