Kansspelautoriteit onderzoekt autoplay-functie

De Kansspelautoriteit onderzoekt de autoplay-functie, dit hebben ze door middel van een brief bekend gemaakt aan de legale goksites in Nederland. Vanaf 22 mei zal de Ksa handhavend optreden tegen deze overtreding. Goksites mogen deze optie namelijk niet bieden aan hun spelers. Dat is vastgesteld in de Wet kansspelen op afstand.

Vorige maand heeft een goksite die deze overtreding maakte een last onder dwangsom van €300.000 gekregen. Nog voordat de dwangsom inging had diezelfde goksite het al niet meer mogelijk gemaakt om van deze optie te profiteren. Maar toch onderzoekt de Kansspelautoriteit of de autoplay-functie vaker voorkomt bij goksites in Nederland met een vergunning.

De Ksa wil met deze brief aankondigen dat de Ksa vanaf 23 mei 2022 markt breed zal onderzoeken of vergunninghouders gokspellen tegen de vergunninghouder aanbieden met vormen van autoplay. De Ksa zal handhavend optreden als zij vertredingen vaststelt.

Legale goksites

Kansspelautoriteit onderzoekt autoplay-functie, maar wat is het precies?

Om het zo duidelijk mogelijk te maken heeft de Kansspelautoriteit nogmaals beschreven wat ze onder een autoplay-functie verstaan. In die omschrijving komen ook de zogenaamde gratis spins en bonus buys voor. Bij deze manier van spelen koop je als speler van te voren spins, die vervolgens automatisch achter elkaar komen. De volledige omschrijving van autoplay door de Kansspelautoriteit in haar brief is als volgt:

“Er zijn verschillende vormen van autoplay. Sommige gokspellen hanteren een (traditionele) autoplay knop, waarbij inzetten automatisch gaat zolang er nog voldoende speeltegoed is. Door opnieuw op deze knop te drukken eindigt de autoplay-sessie. In een andere variant kan de speler het aantal spelen specificeren dat hij automatisch achter elkaar wil laten afspelen onder voorwaarde dat hij over voldoende speeltegoed beschikt. Andere gokspellen maken gebruik van een omweg, waarbij de speler niet aangeeft hoeveel hij van het speeltegoed automatisch wil laten afspelen, maar waarbij hij een hoeveelheid “gratis spins” of “bonus spins” koopt.

Deze spins worden vervolgens automatisch achter elkaar afgespeeld, waarbij het niet mogelijk is om de sessie tussentijds te stoppen. Het laatstgenoemde wordt bijvoorbeeld ook wel ‘bonus buy’, ‘buy free spins’ en ‘functie kopen’ genoemd. Het ingedrukt kunnen houden van knoppen op het toetsenbord om verder te spelen is ook een vorm van autoplay. In alle gevallen wordt de speler gefaciliteerd in het spelen van een aaneengesloten reeks spelen zonder dat de speler tussendoor een actieve handeling hoeft te verrichten om met het volgende spel aan te vangen. Dergelijke vormen van autoplay zijn niet toegestaan bij casinospelen tegen de vergunninghouder.”

Goksites moeten zelf de verantwoordelijkheid nemen

De Kansspelautoriteit vindt onder andere dat de goksites ook meer initiatief moeten nemen. Het vooraf betalen voor gratis spins, of het inhouden van de spatiebalk valt ook onder het automatisch spelen van gokspellen. In de brief staat dit nogmaals beschreven voor de goksites. Zij zijn hier verantwoordelijk voor, en niet bijvoorbeeld de software providers. Met name de kans op een verslaving is de voornaamste reden om autoplay niet toe te staan.