Kamervragen over matchfixing zijn beantwoord

Sporters die opzettelijk verliezen om daarmee geld te verdienen in de gokwereld. Het is een wereldwijd bekend probleem, maar waarom horen we er in Nederland zo weinig over? Dat vroegen de makers van de podcast ‘gefixt’ zich af. Journalisten Guido van Gorp en Ben Meindertsma behandelen de duistere kant van het gokken op sport. Naar aanleiding van deze NOS-podcast kreeg minister Sander Dekker over de huidige en toekomstige aanpak van het manipuleren van sportuitslagen. Bijbehorende Kamervragen over matchfixing zijn inmiddels beantwoord door de VVD’er.  

Op zoek naar voorbeelden van matchfixing in Nederland stuiten NOS-journalisten in de podcast ‘gefixt’ op verdachte wedstrijden in het basketbal, tennis, voetbal en darten. Van een openhartig gesprek met een matchfixer tot een ontmoeting met een Nederlandse proftennisser die zijn verhaal doet over hoe zijn dubbelpartner wedstrijden manipuleert. De luisteraar krijgt een inkijk in de duistere kant van gokken op sport, maar ook Kamerleden hebben het op de voed gevolgd en hier vragen over gesteld. Demissionair minister Sander Dekker van Rechtsbescherming heeft inmiddels de Kamervragen over matchfixing beantwoord.  

Kamervragen over matchfixing

De miniserie over sport en matchfixing leidde tot tweemaal toe tot Kamervragen bij verschillende Kamerleden. Onder andere Jeanet van de Laan (D66), Michiel van Nispen (SP) en Lisa Westerveld (GroenLinks) dienden vragen in over de aflevering rondom het tennis. Even later ontstonden er ook vragen over het gokken op voetbal in de beloften competities. Ditmaal was het wederom Jeanet van der Laan, maar ook Inge van Dijk (CDA) had haar vraagtekens.   

  • Aflevering 1: Vrij spel | Basketbalcoach Tony van den Bosch voelt zich machteloos. Vorige week won zijn team met grote cijfers, maar vandaag zijn ze kansloos. Wat hij niet weet is dat gokkers aan de andere kant van de wereld tienduizenden euro’s hebben ingezet bij goksites op het verlies van zijn ploeg.
  • Aflevering 2: Knikkende knieën | Tijdens de coronalockdown doet Raymond van Barneveld, net gestopt met darten, mee aan een webcamtoernooi. Na de wedstrijd gaan op de gokmarkt alarmbellen rinkelen. En dat heeft grote gevolgen voor een andere Nederlandse darter.
  • Aflevering 3: Dubbelleven | Op de middellijn kegelt Sparta-speler Tom Beugelsdijk zijn tegenstander omver. Hij krijgt geel, precies zoals een Haagse gokker voorspelde. Hoe kon de man, die duizenden euro’s inzette bij een goksite, dit weten?
  • Aflevering 4: Meesterfixer | De Nederland Paul R. staat voor de Duitse rechter. Hij blijkt een spil te zijn in een internationaal matchfixingnetwerk. Maar zes jaar later is hij nog steeds op vrije voeten. Hoe kan dat?
  • Aflevering 5: Jong geleerd | Na verschillende mislukte pogingen lukt het de jonge crimineel Appie eindelijk een wedstrijd te fixen. Verschillende jonge voetballers blijken bereid opzettelijke een wedstrijd te verliezen.

Antwoorden minister Dekker op de Kamervragen over matchfixing

Na ruim een maand wachten heeft Minister Dekker antwoord gegeven op de Kamervragen over matchfixing. De meest naar voren geschoven antwoorden hebben betrekking op een eventueel onderzoek naar de omvang van matchfixing in Nederland. Echter ziet hij dit onderzoek zelf niet zitten omdat de goksites ook al verdachte patronen door moeten geven. Dit is een van de eisen om over de Ksa vergunning te beschikken.

Wel onderschrijft de minister de kleine pakkans bij matchfixing. Hoewel de aard van de omvang niet bekend is, ziet hij wel dat sporters niet snel vertellen dat ze matchfixing meemaken of vermoeden. “De meldingsbereidheid van matchfixing door sporters is zeer laag, onder meer uit angst voor repercussies en gevolgen voor de sportcarrière. Daarnaast is matchfixing een haaldelict, dit betekent dat de politie matchfixing zelf moet constateren.”

Tevens maakt Dekker duidelijk dat gokken op voetbal in de beloften competities sinds 1 oktober 2021 streng verboden is. Zo mag een legale goksite in Nederland geen sportweddenschappen aanbieden waar vooral minderjarigen aan deelnemen. Hieronder valt dus ook de beloften competitie van het voetbal. Kansspel gerelateerde matchfixing proberen ze op deze manier tegen te gaan.

Goksites om te gokken op sport