634.000 accounts bij de legale goksites in Nederland

In 2021 is een belangrijke stap gezet in het kansspelbeleid. Sinds de legalisering van de online gokmarkt is er het een en ander veranderd in Nederland. Het is voor goksites weer mogelijk om kansspelen aan te bieden. Inmiddels zijn er 634.000 account geregistreerd bij de legale goksites in Nederland. Dit maakt de Kansspelautoriteit bekend in het jaarverslag van 2021.

Op 18 maart is het jaarverslag 2021 van de Kansspelautoriteit gepresenteerd. Hierin valt onder andere te lezen dat de 364.000 accounts verdeeld zijn over inmiddels achttien goksites met een vergunning. Dit waren er bij de opening van de markt op 1 oktober 2021 slechts nog tien. Uiteindelijk kregen elf van achttien goksites de vergunning in 2021.  

Legale goksites

Jaarverslag Kansspelautoriteit 2021

In het jaarverslag kan je kennis maken met alle bezigheden van de Kansspelautoriteit. Zoals gezegd stond het jaar 2021 voornamelijk in het teken van de legalisering van de online gokmarkt in Nederland. Maar dit was zeker niet de enige taak die ze hebben vervuld. Ze leggen onder andere verantwoording af over hun overige wettelijke taken en geven inzicht in de jaarrekening en organisatorische aangelegenheden.

De grootte van de online gokmarkt in Nederland

Dat er in 634.000 geverifieerde speler accounts zijn bij de goksites, betekend niet gelijk dat dit net zoveel spelers zijn. Het komt namelijk voor dat één speler meerdere accounts heeft bij verschillende goksites. Om hoeveel spelers dit gaat is niet bekend.  

Ongeveer zeventien procent van de accounts aangemaakt door spelers tussen de 18 en 24 jaar. In vergelijking met de totale bevolking, waar 11 procent in deze leeftijdscategorie valt, is deze groep spelers dus oververtegenwoordigd bij de goksites.

Tevens word in het jaarverslag 2021 van de Kansspelautoriteit gesproken over de omvang in termen van geld. Zo werd er in het vierde kwartaal van 2021 een bruto spelresultaat genoteerd van ruim 185 miljoen euro. Dit is dus de inleg van alle spelers, verminderd met de uitgekeerde prijzen.  

Spelers kanaliseren naar legale goksites

De politieke doelstelling van het nieuwe kansspelbeleid is spelers kanaliseren van illegaal naar legaal aanbod. Dit is een van de belangrijkste taken van de Wet kansspelen op afstand. In het jaarverslag is te lezen dat dit steeds beter lukt. Mede door veelvuldig gebruik te maken van reclames, wat niet iedereen als even positief ervaart. Maar René Jansen brengt in zijn voorwoord gelijk enige nuance in de discussie over wel of geen gokreclames.

“De politieke doelstelling van de modernisering van het kansspelbeleid is spelers kanaliseren van illegaal naar legaal aanbod. Dat kan niet zonder reclame. Het is aan de branche zelf om hier op een zorgvuldige en verantwoorde wijze invulling aan te geven.”

Jaarverslag Kansspelautoriteit 2021 - Aantal reclame-uitingen

In het jaarverslag Kansspelautoriteit 2021 is ook te zien hoeveel gokreclames er gemiddeld per uur op televisie zijn. Dat komt neer op bijna 30 gokreclames per uur, op de momenten dat het mag. Deze grens in namelijk ingesteld vanaf 21:00 uur. Echter zal dit verschuiven naar 22:00, dit hebben de goksites zelf besloten.

Aanpak illegale goksites

Daarnaast legt de Kansspelautoriteit in hun jaarverslag uit wat er veranderd is aan de aanpak. Waar eerder de prioriteit werd gegeven aan goksites die zich richten op Nederlanders, bijvoorbeeld met iDEAL als betalingsmethode of een Nederlandse website, wordt er nu ook op andere zaken gelet. Het aantal Nederlandse spelers bij een illegale goksite in van belang, en het aanbieden van weddenschappen die in Nederland verboden zijn wordt ook streng gekeurd.

Feiten uit het jaar 2021 over de Kansspelauotriteit

  • 634.000 speler accounts bij Nederlandse goksites ( begin februari 2022)
  • Bruto spelresultaat van 185 miljoen euro (31 december 2021)
  • Jaar volledig in het teken van de nieuwe Wet en het kanaliseren van de Nederlandse spelers
  • €2,2 miljoen aan boetes voor illegale goksites
  • Affiliates lagen onder de loep
  • 22 onderzoeken naar affiliatie websites
  • Monopolievergunningen werden opnieuw verdeeld
  • Eerst tien, maar inmiddels achttien legale goksites met een vergunning
  • Ze verwachten richting de zomer nog meer vergunning uit te delen aan goksites