Is online gokken strafbaar?

In Nederland is online gokken niet strafbaar. Nederlandse consumenten kunnen legaal gokken bij goksites binnen de EU. Wanneer een goksite geen Europese vergunning heeft, is het volgens de Wet op de Kansspelen wel verboden. Spelers kunnen met een gerust hart een gokje wagen bij Europese goksite tot dat de Nederlandse Wet Kansspelen op afstand (Koa) van kracht is.

Online goksites moeten per 1 oktober 2021 beschikken over een geldige vergunning van de Kansspelautoriteit om online gokspellen aan te mogen bieden aan Nederlandse spelers. Dan is er pas sprake van een volledig gelicenseerd en gereguleerd beleid, met beter toezicht op het spelgedrag van spelers, om ze zo beter te beschermen.

Mits je bij de juiste goksites speelt, ben je volgens de wet in Nederland legaal bezig. Voor alle betrouwbare goksites verwijzen we je graag door naar Goksitesvergelijker.nl

[icon name=”fas fa-check”] Beter beschermd tegen een gokverslaving

[icon name=”fas fa-check”] Kwaadwilligen hebben minder kans

[icon name=”fas fa-check”] Identiteitsdiefstal niet meer mogelijk

Betrouwbare goksites

Goksitesvergelijker.nl raadt spelers aan om te spelen bij goksites die vanuit Malta of Curaçao opereren. Volgens de Wet op de Kansspelen is het volkomen legaal om te spelen bij een goksite die in het buitenland gevestigd is. Noem deze landen maar het belastingparadijs voor vergunninghouders. Goksites betalen veel minder belasting in Malta of Curaçao, in plaats van in Nederland. Dat is de reden waarom veel goksites in het buitenland gevestigd zitten.

Hoe werkt kansspelbelasting?

Spelers die online gokken, moeten belastingaangifte doen van behaalde winsten. Zodra je winst meer dan €449 per maand is, moet je belasting afdragen. Per 1 juli 2018 geldt de regel dat kansspelbelasting voor winsten, tijdelijk verhoogd is van 29% naar 30,1%. Het is belangrijk dat je let of je wel of niet kansspelbelasting moet betalen over buitenlandse prijzen.

In sommige gevallen ben je vrijgesteld van belastingplicht omdat er al belasting over betaald is door de kansspelaanbieder. Verder zijn er nog vrijstellingen waarbij je geen aangifte hoeft te doen. Als de inleg hoger is dan het gewonnen bedrag (in een kalendermaand), hoef je bijvoorbeeld geen aangifte te doen.

Hoe zit het met illegale kansspelen?

Als je speelt bij een goksite die niet onder de wet- en regelgeving van de EU valt, is dit over het algemeen niet betrouwbaar. De kans dat je opgelicht wordt is aanwezig, en de vraag is of de winst uitbetaald wordt. Bovendien is het voor die goksites niet legaal om kansspelen aan te bieden aan Nederlandse consumenten. Volgens de Wet op Kansspelen is het strafbaar om te gokken als de speler op de hoogte is van het feit dat er geen vergunning aan de kansspelaanbieder is verleend.

Het meedoen aan online kansspelen bij buitenlandse partijen kan dus strafbaar zijn. Belangrijk om te zeggen is dat het niet strafbaar is om gratis gokspellen te spelen. Alleen wanneer de speler kans maakt op echte geldprijzen, mogen ze niet deelnemen aan gokspellen die door goksites buiten de Europese Unie aangeboden worden.

Samenvatting

De Kansspelautoriteit is de toezichthouder en verleend vergunningen aan kansspelaanbieders die volgens de Nederlandse wetgeving kansspelen aanbieden. De wet Kansspelen op Afstand bevat de wet- en regelgeving die kansspelen reguleert in Nederland. In deze wet (vaak aangeduid als Koa) staat beschreven dat aanbieders van gokspellen in het bezit moeten zijn van een vergunning. Echter, is de situatie nogal gecompliceerd omdat in Nederland er nog geen vergunningen zijn verstrekt.

Wij kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: het online gokken wordt in Nederland vanaf 1 oktober 2021 volledig gelegaliseerd. Deze wet is op 19 februari 2019 al in behandeling genomen door de Eerste Kamer en is besloten om de huidige kansspelwet die dateert vanuit 1964 te vervangen. Vanaf dat moment vind je pas 100% gelegaliseerde Nederlandse goksites op het internet. Tot die tijd zal je het nog even moeten doen met de partijen die vanuit het buitenland hun zaken regelen.

Houd Goksitesvergelijker.nl goed in de gaten voor ontwikkelingen rondom de Nederlandse gokindustrie, advies en tips voor een betere gokervaring. Bovendien hebben wij enkel betrouwbare goksites aanbevolen. Het is niet strafbaar om online te gokken bij deze kansspelaanbieders.