Inschrijven in Cruks eindelijk mogelijk

Spelers die zichzelf niet meer onder controle hebben tijdens het online gokken bij goksites kunnen zich vanaf nu inschrijven bij Cruks. Dit is het register waar je jezelf kunt uitsluiten van kansspelen. Goksites die hierop hebben gewacht, kunnen eindelijk echt aan de slag gaan. Meerdere goksites lieten al weten hun lancering uit te stellen vanwege de problemen in het systeem bij Cruks. Nu de problemen verholpen zijn, hebben onder andere Holland Casino en TOTO hun online deuren geopend.

De storing bij het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen gooide voor sommige online goksites roet in het eten. Doordat spelers zichzelf nog niet konden inschrijven, waren de aanbieders van online kansspelen genoodzaakt de lancering uit te stellen. Hierdoor moest bijvoorbeeld BetCity een dag langer wachten voordat ze online konden. Echter was de storing een dag later verholpen en was de genoemde goksite als eerste op de Nederlandse markt.

Inschrijven in Cruks is nu dan eindelijk mogelijk, maar waarom heeft het relatief lang geduurd?

Ondanks dat de storing verholpen was, bleek er toch nog één probleem te zijn. Het was nog altijd niet mogelijk voor spelers om zichzelf in te schrijven. Het systeem viel nog regelmatig uit wanneer mensen probeerden zich in te schrijven. Zij kregen af en toe een foutmelding te zien, maar wat Cruks daar uiteindelijk mee heeft gedaan is onbekend. Wat wel bekend is, is dat er ook veel kamer vragen ontstonden naar aanleiding van deze ongeregeldheden.

Wat is Cruks precies?

Wanneer je probleem hebt om online gokken in de hand te houden kun je in Cruks terecht komen. Dit is een centrale database waar gegevens opgeslagen staan van spelers in Nederland die zijn uitgesloten van kansspelen. Deze uitsluiting kan door spelers zelf aangevraagd worden, maar goksites kunnen een registratie ook opleggen.

Het initiatief komt vanuit de Ksa, die op deze manier een gokverslaving wil voorkomen. Diezelfde autoriteit is ook diegene die toezicht houdt op de database. Als je online wil gaan gokken worden eerst je gegevens gecontroleerd. Geeft het systeem aan dat jouw gegevens voorkomen in de database, dan zal je worden geweigerd.  

Zoals aangegeven ben jij niet de enige die jezelf kunt inschrijven bij Cruks. Goksites kunnen ook een reden zien waarom zie deze stap moeten nemen. Dit kan in overleg met jou, of zonder jouw toestemming gebeuren. Een voorbeeld hiervan is wanneer personeel ziet dat het niet goed met jou gaat. Ook kunnen ze online zien wanneer jouw spelgedrag uit de hand loopt. Zo nemen ze jou tegen jezelf in bescherming. De Kansspelautoriteit bepaalt echte of je daadwerkelijk wordt opgenomen in de centrale database of niet.