Uitleg: het huisvoordeel bij blackjack

Zonder de aanwezigheid van het huisvoordeel zou het gokspel blackjack niet bestaan. Dit is wat de goksite in staat stelt om op de lange termijn als winnaar uit de bus te komen. Zonder het huisvoordeel zou geen enkel gokspel bestaan, omdat Nederlandse goksites geld moeten maken om zelf te blijven bestaan.

Het voordeel van een goksite kan soms lastig om te begrijpen zijn, vooral voor nieuwkomers bij het spel blackjack. Dit is waarom Goksitesvergelijker.nl ervoor heeft gezorgd met een simpele uitleg te komen over hoe het huisvoordeel bij blackjack werkt. En waarom die van blackjack vergeleken met andere gokspellen erg goed is voor de spelers zelf.

Wat betekent het huisvoordeel bij blackjack?

Laten we beginnen met een simpele definitie en voorbeeld van het huisvoordeel bij blackjack. Waar het op neerkomt is dat het huisvoordeel aangeeft hoeveel percentage van de weddenschappen de goksite gemiddeld wint. De grootte van het huisvoordeel heeft direct invloed op de kansen van het winnen bij blackjack.

Voorbeeld

We gaan er voor het gemak vanuit dat een blackjack spel een huisvoordeel van 0,5% heeft. Van elke €100 die een speler inzet, verliest de speler gemiddeld €0,50. De speler kan meer geld verliezen in een korte periode, maar het is ook goed mogelijk dat de speler meer geld wint. Het huisvoordeel is enkel van toepassing op een groot aantal weddenschappen.

De goksite biedt alleen gokspellen aan waarbij ze gegarandeerd winnen op de lange termijn. Dit is ook het geval bij blackjack. Het verschil is dat de kansen bij blackjack veranderen op basis van welke keuzes een speler maakt. Een basisstrategie gebruiken of kaarten tellen zijn methodes die het huisvoordeel verlagen. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk dat de voorsprong in het voordeel van de speler is.

Specifieke huisvoordeel bij blackjack varianten

Maar hoe zit het eigenlijk met allerlei varianten van blackjack? Er zijn bij goksites enorm veel varianten te vinden. De waarheid is dat de meeste van deze spellen een hoger huisvoordeel met zich meebrengen, en de goksite juist wil dat je deze speelt. Ze geven je minder goede kansen, maar wel meer plezier door extra opties die beschikbaar zijn.

Voorbeeld

 • Double Exposure Blackjack heeft een huisvoordeel van 0,67%
 • Spanish 21 Blackjack heeft een huisvoordeel van 0,37%
 • Super Fun 21 heeft een huisvoordeel van 1,40%

Het huisvoordeel bij zowel live als online blackjack

Hieronder geven we wat cijfers om je aan te geven wat het huisvoordeel betekent bij live en online blackjack goksites. Dit is het huisvoordeel voor een standaard spel dat gespeeld wordt met 1 tot 8 decks (52 speelkaarten per deck). Het percentage houdt er rekening mee dat de speler een blackjack basisstrategie kent en toepast tijdens het spelen.

Blackjack varianten

 • Single deck blackjack: huisvoordeel van 0.03%
 • Multi-deck blackjack: huisvoordeel van 0,25%
 • Blackjack met vier decks: huisvoordeel van 0,38%
 • Blackjack met zes decks: huisvoordeel van 0,42%
 • Blackjack met acht decks: huisvoordeel van 0,44%

Kijk even goed naar deze percentages. Als je met de optimale strategie met één deck speelt, dan betekent dit dat de goksite bijna geen huisvoordeel meer heeft. Door de juiste strategie toe te passen kan je regelmatig met een goede winst op zak de goksite verlaten. Hoewel je een strategie bij blackjack kunt gebruiken, zal het huisvoordeel altijd in het voordeel van de goksite zijn.

Op de meeste goksites wordt er gebruik gemaakt van meerdere decks in een slof. 1 tot 7 spelers kunnen plaatsnemen aan een blackjack tafel en er zijn plekken om een weddenschap achter deze spelers te plaatsen. Dit wordt ook wel de ‘bet behind’ genoemd.

Bij online blackjack wordt er gebruikgemaakt van één deck die continu geschud wordt door de software. Dit gebeurd door middel van een Random Number Generator. Online blackjack geven dus de beste kansen.

Aspecten die invloed hebben op het huisvoordeel

Het is belangrijk om te weten dat er meerdere dingen zijn die invloed hebben op het huisvoordeel bij blackjack. Sommige goksites hebben specifieke regels ingevoerd aan varianten zodat de kansen meer in het voordeel van het huis zijn.

Misschien is de meest bekende regel wel dat de dealer een kaart moet nemen bij een soft 17. Dit betekent dat de dealer met een Aas en een 6 alsnog een kaart mag nemen om het puntentotaal te verbeteren. In de meeste blackjack spellen is het niet toegestaan voor de dealer om een extra kaart te nemen met een soft 17.

Deze regel is toegepast omdat kaarten tellers goed konden leven van het spelen van blackjack op dat moment. Door enkel deze regel toe te passen is het huisvoordeel in één klap gestegen. Zie hieronder hoeveel invloed de soft 17 regel van blackjack heeft (als de dealer een kaart mag nemen):

Huisvoordeel met ‘Soft 17 regel’

 • Single deck blackjack: 0,15%
 • Multi-deck blackjack: 0,45%
 • Blackjack met vier decks: 0,59%
 • Blackjack met zes decks: 0,63%
 • Blackjack met acht decks: 0,66%

Als je in bovenstaande sectie kijkt dan zie je dat het huisvoordeel nu is gestegen bij elk blackjack spel, ongeacht met hoeveel decks je speelt. De goksite houdt er niet van om te verliezen – en op de lange termijn doen ze dat ook niet. Een andere regel die veel invloed heeft is het verdubbelen bij blackjack met een totaal van 9, 10 en 11 of alleen met 10 of 11.

Sommige goksites hebben de uitbetaling voor een natural blackjack (met twee kaarten een totaal van 21) verlaagd. Zo betalen zij 6 tegen 5 uit in plaats van 3 tegen 2. Dit is een groot voordeel voor de goksite, en biedt het een huisvoordeel van 1,36%. Het is aan te raden om altijd goed te controleren of de goksite niet 6:5 betaald, maar de reguliere 3:2 uitbetaling.

Goksite om online blackjack te spelen

Blackjack zijweddenschappen die nadelig zijn

We sluiten dit artikel af met verschillende zijweddenschappen bij blackjack. Deze weddenschappen zijn extra inzetten naast de oorspronkelijke inzet. Ze hebben vaak een individueel doel en zijn niet gebaseerd op de waarde van de kaarten die de speler in handen heeft. Hieronder zie je een korte lijst met wat zijweddenschappen die de goksite het grootste voordeel bieden:

Zijdeweddenschappen

 • 21 Madness: 23,00% huisvoordeel
 • Bonus Blackjack: 24,00% huisvoordeel
 • Super Sevens Blackjack: 11,70% huisvoordeel

Kan je je het voorstellen dat je aan een blackjack tafel gaat spelen waar het huisvoordeel zo hoog is dat ze maar liefst 24 euro per 100 euro inzet winst op je maken? Bij Bonus Blackjack is dit wel het geval als je ervoor kiest om met deze zijweddenschap te spelen.

De vraag is waarom sommige spelers alsnog deze zijweddenschappen plaatsen als de kansen zo slecht zijn. Veel spelers weten niet eens dat het huis zoveel voorsprong heeft bij deze extra weddenschappen. En andere zijn weer aangetrokken tot deze weddenschappen omdat ze ervan houden om meer risico’s te nemen, en de uitbetalingen vaak beter zijn dan de reguliere 1:1 uitbetaling bij winst.

Samenvatting

Nu je meer over het huisvoordeel bij blackjack weet, dan wil je misschien bij een van de betrouwbare goksites via Goksitesvergelijker.nl spelen. Onthoud goed, Single Deck Blackjack is de beste variant waar je uit kunt kiezen en als je dan ook nog de optimale blackjack basisstrategie toepast dan ga je een leuke tijd tegemoet. Uiteraard verlies je op de lange termijn nog altijd – maar je biedt jezelf hierdoor wel optimale kansen om geld te winnen bij online blackjack.