Online gokkasten

Denk je aan gokken bij een goksite, dan denk je ook al snel aan online gokkasten. Dit is misschien wel de populairste categorie gokspellen die je er kan vinden. Echter is dit niet de enige plek waar je ze tegenkomt. Denk maar eens aan de plaatselijke cafetaria, sportkantine of een speelhal. Hierdoor vormen ze voor de nieuwe spelers bij goksites een bekend gezicht, en zijn ze zo populair. Op deze pagina van Goksitesvergelijker.nl vertellen we meer over de online gokkasten in zijn algemeenheid en vind je meest populaire varianten.

Bij goksites kan je niet om de online gokkasten heen, dit is eigenlijk een verzamelnaam voor een scala aan gokspellen. Het zijn spellen waarbij je drie of meer rollen kunt laten draaien. Op deze rollen staan symbolen en tekens afgebeeld zoals bijvoorbeeld getallen of fruitstukken. Daarnaast heb je ook tal van online gokkasten met een eigen thema, symbolen en tekens sluiten hier haarfijn op aan. Wanneer je de rollen gaat laten draaien hoop je dat ze in een winnende combinatie tot stilstand komen.   

Top 10 goksites met online gokkasten

Hoe speel je een online gokkast?

 1. Kies een leuke variant

  Zeker bij de goksites zal het aanbod van online gokkasten enorm zijn, met ieder een eigen thema of uitstraling. Kies er een waarvan jij denkt dat het een leuke is. Over het algemeen kan je deze eerst gratis uitproberen, zo doende weet je zeker of je desbetreffende online gokkast leuk vindt.

 2. Lees de spelregels

  Als het thema je bevalt is het verstandig om de spelregels door te nemen, deze informatie krijg je door op de ‘i’ van informatie, ‘help’ of het vraagteken te klikken. Hier vind je onder andere meer uitleg over de winnende combinaties, bonusspellen en andere bijzonderheden waar je rekening mee moet houden.

 3. Bepaal je inzet en het aantal actieve winlijnen

  Voordat je daadwerkelijk kan gaan spelen moet je alleen nog de hoogte van je inzet bepalen, dit is het bedrag dat je per draai kwijt bent. Let op; de inzet wordt vermenigvuldig met het aantal actieve winlijnen waarvoor je kiest. Hou dus goed in de gaten wat je totale inzet per draai is.

 4. Spelen

  Tijd om de rollen te laten draaien! Dit doe je door op de grote draaiknop te drukken, over het algemeen is dit de meest opvallende. Als je de rollen in beweging hebt gebracht komen ze daarna automatisch weer tot stilstand. Je krijgt gelijk te zien of dit in een winnende combinatie is, vaak lichten de winlijnen dan op. Gebeurd dit niet, dan kan je als speler de rollen nogmaals laten draaien in ruil voor een nieuwe inzet.   

Soorten online gokkasten

De allereerste vorm van een gokkast werd ontwikkeld aan het einde van de 19e eeuw. Eerst nog zonder de mogelijkheid om voor echt geld te spelen, maar toen deze optie er kwam ging het heel snel met de populariteit. Maar de echte evolutie begon toen de goksites gokkasten online gingen aanbieden. Vanaf dat moment zijn er allemaal nieuwe elementen geïntroduceerd. Essentieel hierbij zijn de vele software providers. Met verschillen op gebied van techniek, design, bonus opties, en presentatie proberen ze allemaal de beste online gokkasten te maken.

Fruitautomaten

Dit wordt ook wel gezien als de ‘klassieke gokkast’. De authentieke gokkast van vroeger, met drie of vier rollen die kunnen draaien. Op deze rollen staan vaak symbolen van stukken fruit afgebeeld, vandaar ook de naam ‘fruitautomaten’. Hierbij hoef je niet veel bijzonderheden te verwachten qua bonus opties. Desondanks zijn er toch veel spelers die graag eens een klassieker spelen.

Videoslots

De hedendaagse technologie maakt het mogelijk dat er tegenwoordig prachtige online gokkasten ontwikkelt worden, met iedere een eigen thema. Ten opzichte van de ‘klassieke gokkast’ is niet alleen de uitstraling anders, maar ook het aantal rollen en winlijnen verschilt. Op een videoslot zijn meer rollen beschikbaar, en daardoor automatisch ook meer winlijnen. Bovendien is het aantal bonusopties veel hoger dan bij de klassieke variant. Dit maakt videoslots, oftewel de moderne online gokkasten,  extra interessant. 

Jackpots

Bij de jackpots kunnen we onderscheid maken tussen een statistische jackpot of een progressieve jackpot. Bij de eerst genoemde win je extra punten wanneer een symbool bijvoorbeeld vier keer op de rollen is afgebeeld. De waarde hiervan is vooraf al bepaald. Een progressieve jackpot is daarentegen afhankelijk van het aantal spelers dat speelt op de online gokkasten die gekoppeld zijn aan de jackpot. Deze loopt steeds verder op wanneer er door spelers gespeeld wordt. Uiteindelijk zal de progressieve jackpot vallen één van de gekoppelde online gokkasten, en wint diegene die op dat moment zit te spelen.   

Bonusspel

Een bonusspel dien je te activeren om vervolgens extra prijzen te kunnen winnen. Hier zijn verschillende varianten van beschikbaar, en ook het activeren gaat op verschillende manieren. De ene keer moet je een bepaald symbool verzamelen, en een andere keer is het de bedoeling dat je een bepaald verhaallijn volgt om het bonusspel vrij te spelen. Dit maakt het spelen van online gokkasten nog interessanter dan dat het al was. Wanneer het je niet gelukt is om het bonusspel vrij te spelen of je hebt er geen zin in, wees dan niet getreurd. Bij sommige online gokkasten kan je gebruik maken van de ‘buy the bonus’ optie. Dit houdt in dat je betaald voor het spelen van het bonusspel.  

Bonus features van online gokkasten

Een bonus feature kan een prijs opleveren of zorgen voor meer spektakel op de rollen. Ze komen voor in verschillende soorten en maten, maar het zijn allemaal leuke extraatjes voor de spelers. Deze krijg je naast de standaard prijs voor winnende combinaties, of ze kunnen juist zorgen voor toch nog een geactiveerde winlijn.  

Wild - Online gokkasten

Wild

Over het algemeen zijn dit symbolen die ieder ander symbool of teken kunnen vervangen, ze worden ook wel de ‘joker’ genoemd. Hierdoor wordt het makkelijker om een winnende combinatie te vormen. Heb je bijvoorbeeld een wild op je rol staan, dan veranderd die automatisch in een zo gunstig mogelijk symbool waardoor je een winnende combinatie krijgt. Er is geen specifiek symbool voor, de meeste online gokkasten hebben een uniek wildsymbool dat past bij het thema.    

Scatter symbool - Online gokkasten

Scatter

Scatters zijn symbolen die een prijs opleveren, meestal gebeurd dit in de vorm van een bonusspel. Je hebt doorgaans meerdere symbolen tegelijk nodig op je scherm, maar ze hoeven niet verplicht op een winlijn te staan. De Nederlandse vertaling is dan ook niet voor niets ‘verstrooid’.  Een scattersymbool is meestal de hoogste prijs die je kunt winnen, en tevens de sleutel om free spins vrij te spelen.          

Megaways

Deze bonus feature, welke is bedacht door software provider Big Time Gaming, is ongekend populair. Inmiddels is het ook door andere ontwikkelaars in gebruik genomen, en heb je de zogeheten megaways gokkasten. Om het niet al te ingewikkeld te maken komt het er op neer dat er 117.649 mogelijkheden zijn om te winnen. De unieke Random Reel Modifier zorgt ervoor dat op willekeurige rijen extra opties worden toegevoegd. Extra winlijnen, zonder dat je daar extra inzet voor hoeft te betalen.  

Free spins

De letterlijke vertaling zegt het eigenlijk al, je mag de rollen gratis laten draaien. Je ontvangt free spins wanneer je een bepaalde combinatie kunt vormen. De online gokkast zal de rollen opnieuw laten draaien, zonder dat het ten koste gaat van jouw saldo. Echter moet je deze feature niet verwarren met de gratis spins die je eventueel krijgt in de vorm van een goksite bonus.

Re-spins

Met re-spins maak je als speler extra kans om een prijs te winnen. Ze lijken heel veel op free spins en werken in principe hetzelfde, maar het grote verschil is dat re-spins willekeurig voorkomen. Je hoeft hier dus geen symbolen voor te verzamelen. Een ander verschil is dat ze veel valer vallen dan free spins, in sommige gevallen zelfs meerdere tegelijk.

Online gokkasten

Cluster

Het voordeel van cluster is de alternatieve manier om te bepalen of je een prij wint. Waar je normaal gesproken te maken hebt met winlijnen, hoeven de symbolen nu alleen maar aan elkaar te grenzen. Maar daarbij komt dat tijdens de cluster feature de symbolen in blokken achter elkaar op de rol zijn afgebeeld. Hierdoor worden je winkansen vergroot. 

Hoe werkt een online gokkast?

Wanneer een speler nog nooit eerder een online gokkast heeft gespeeld, zal het niet eenvoudig zijn om alles gelijk te snappen. Bij de meeste varianten is het zo dat je wint als je meerdere gelijke symbolen aangrenzend aan elkaar verbonden zijn, en dan verplicht vanaf de eerste rol. Maar hoe werkt de techniek nou precies? Zijn online gokkasten wel betrouwbaar? Dat is belangrijk voor een beginnende speler om te weten.

Random Number Generator (RNG)

Het moment dat de draaiende rollen van links naar rechts tot stilstand komen wordt willekeurig bepaald door de RNG. Deze zorgt er voor dat de online gokkasten gegarandeerd eerlijk en betrouwbaar zijn, zonder dat ook maar iemand invloed heeft op het resultaat. Simpel gezegd is de RNG een computerprogramma dat willekeurig de uitkomst bepaald. Het unieke hieraan is dat je er zelf helemaal niks voor hoeft te doen, maar ook niks aan kan doen. Door middel van een algoritme en een soort startnummer genereert het programma nieuwe nummers. Wanneer een goksite aangeeft dat de online gokkasten volledig random en eerlijk zijn, zeggen ze dus eigenlijk dat een RNG de uitkomst bepaald.

Winlijnen

De online gokkasten over het algemeen een groot aantal winlijnen, maar bij in de meeste gevallen is er sprake van een vast patroon. Deze begint vanaf de meest linker rol en loopt door naar de uiterst rechtse. Hoe de winlijnen er verder uitzien is heel verschillend. Je hebt rechte lijnen, diagonale lijnen en zigzaggende lijnen. Het aantal winlijnen per online gokkast kan zwaar uiteen lopen. Dit is afhankelijk van het aantal rollen, rijen en het aantal symbolen. Ook het aantal symbolen dat je nodig bent voor een winnende combinatie is nog een factor.

Een andere optie om een winnende combinatie te krijgen is als er sprake is van een ‘2-ways pay-systeem’. Dat houdt in dat symbolen zowel van links naar rechts, als van rechts naar links gevormd kunnen worden. Tot slot is er de optie waarbij het niet uitmaakt vanaf waar de winlijn begint. Dit zou dus ook vanaf het midden naar zowel links als naar rechts kunnen.

Return To Player (RTP)

Wanneer je online gaat gokken probeer je natuurlijk altijd voor de prijzen te gaan. Hoeveel kans je hebt om daadwerkelijk te winnen is voor een groot deel afhankelijk van het uitbetalingspercentage, ook wel de RTP genoemd. Het percentage geeft aan hoeveel procent van de totale inzet wordt terugbetaald in de vorm van winst. Het wordt echter bepaald op basis van duizenden speelrondes, waardoor het percentage niet direct van toepassing is voor iedere speler. Het is slechts een indicatie van de uitbetaling, maar wel een interessante om in de gaten te houden wanneer je op zoek bent naar een online gokkast.

De RTP wordt bepaald op basis van duizenden speelrondes, waardoor het percentage niet direct van toepassing is voor iedere speler. Het is slechts een indicatie van de uitbetaling. Spelers gebruiken de RTP voornamelijk om in te schatten hoe groot de kans is dat zij bij het spelen van een casino spel winsten kunnen maken. 

Gratis online gokkasten spelen

Een van de voordelen van online gokken is dat het spelaanbod enorm is, zo ook bij het aantal online gokkasten. Er zijn duizenden varianten beschikbaar, maar welke past het beste bij jou? Met de mogelijkheid om online gokkasten gratis uit te proberen kom je daar snel genoeg achter. Ook kun je op deze manier de spelregels, winlijnen, uitbetalingen en het bonusspel leren kennen, zonder dat je het risico loopt om geld te verliezen.

Let op: de geboden proefversie is een demo

Spelen met een goksite bonus

De goksite bonus is een ander voordeel van het spelen bij een van de goksites. Hiermee proberen ze zichzelf te onderscheiden van de concurrentie. Echter gelden er wel bonusvoorwaarden om deze “cadeautjes” vrij te spelen. Deze bepalen wanneer je het geld dat je hebt verkregen met de goksite bonus ook daadwerkelijk kunt laten uitbetalen. Online gokkasten zijn vaak geselecteerd als gokspellen waarmee je bijvoorbeeld kunt voldoen aan de rondspeelvoorwaarden. Dit is het minimale aantal keer dat je een bonus moet inzetten voordat deze is vrijgespeeld.  

Spelinstellingen bij online gokkasten

KenmerkNaamOmschrijving
QuickspinDe Quick Spin functie is heel handig wanneer je gokkasten in een online casino speelt. Wanneer je net begint met spelen is de suspense die je beleeft door het langzaam stoppen van de rollen nog een leuke eigenschap van het spel. Wanneer je echter al een lange tijd aan het spelen bent wil je liever dat het spel wat sneller verloopt. Je kunt dan de Quick Spin instelling activeren waardoor de rollen sneller zullen spinnen en dus ook sneller tot stilstand komen.
autoplayAutoplayTevens lekker makkelijk is de optie om Auto Play aan te zetten in de instellingen. Op het moment dat deze geactiveerd is hoef je niet steeds opnieuw te klikken om de rollen weer te laten spinnen. Auto Play activeer je voor een vast aantal draaien. Je kunt bijvoorbeeld de rollen 50 of 100 keer achter elkaar laten draaien. Let wel op dat je nog steeds je aandacht bij de online gokkast moet houden. Er kan namelijk een bonusspel starten waarbij je andere dingen moet aanklikken.
Geluid aan/uitOnline gokkasten komen vaak met allerlei verschillende geluidseffecten die passen bij het thema, deze krijg je tijdens het spelen te horen. Ze dragen bij aan de verhaallijn die tot leven wordt gebracht in het spel en zorgen ook voor extra spanning. Soms zijn de geluiden echter niet gewenst en wil je liever in stilte gokken. Je kunt in de instellingen het geluid aan of uit zetten.
InformatieWil je weten hoe de spelregels, winlijnen, uitbetalingen en het bonusspel werken? Klik dan op de informatie knop. Hier wordt uitgelegd hoe de online gokkast werkt en kan je zien op welke manieren je prijzen kan winnen.

Veelgestelde vragen over online gokkasten

 • Zijn online gokkasten met een RNG altijd betrouwbaar?
 • Is het mogelijk om online gokkasten gratis te spelen?
 • Wat is het verschil tussen fruitautomaten en online gokkasten?

Ook leuk om te lezen

Aanbevolen goksite

Jack’s Casino & Sports
8.6/ 10
Bekende naam Storten met iDEAL Eigen live casino tafels Jack’s specials Uitgebreid spelaanbod
Welkomstbonus
100% tot €100,-
Bezoek goksite