Online blackjack

Blackjack is een van de aller populairste gokspellen die er zijn, zowel offline als online. Bij alle goksites kan je dit klassieke spel dan ook terug vinden. De naam blackjack berust op de hoogste kaartencombinatie die mogelijk is. Namelijk een schoppen aas gecombineerd met een zwarte boer. Online blackjack is zo populair omdat het vrij eenvoudig te leren is. Op deze pagina van Goksitesvergelijker.nl helpen we je hier graag bij door meer te vertellen over de spelregels, strategieën die je kan toepassen, welke varianten er zijn en tot slot geven we nog een aantal handige tips.

Het doel van online blackjack is om 21 punten te scoren, oftewel blackjack. Behaal je dit met twee kaarten, dan wordt er ook wel gesproken van een ‘natural blackjack’. Minder dan 21 kan soms ook nog voldoende zijn, als je dan maar wel in de buurt zit van deze score. Dit omdat je “de dealer” moet verslaan om te winnen. Deze vertegenwoordigen de goksite, en mag geen hogere score behalen dan de speler.   

Top 10 goksites met online blackjack

Hoe speel je online blackjack?

3 minuten 3 minuten.

 1. Plaats je inzet

  Net als bij ieder ander gokspel begint online blackjack pas echt als je een inzet hebt geplaatst. Voorwaarde hierbij is dat je aan de minimale inzet voldoet, deze wordt per speeltafel aangegeven door de goksite. Om in te zetten selecteer je als speler eerst het gewenste bedrag, deze staan over het algemeen afgebeeld op een fiche. Vervolgens klik je een of meerdere keren op een van de inzetmogelijkheden.

  Online blackjack 1.0 how to

 2. De kaarten worden gedeeld

  Online blackjack speel je met meerdere spelers aan één tafel. Iedereen speelt afzonderlijk tegen de dealer. Zodra iedere speler zijn of haar inzet heet geplaatst begint de dealer met het delen van de kaarten. Hierbij ontvangt iedereen twee kaarten. De dealer geeft zichzelf ook twee kaarten, waarvan de eerste open op tafel komt te liggen en de andere omgekeerd.

  Alle kaarten hebben een bepaalde waarde, deze verschillen van 1 tot 11 punten per kaart. De genummerde kaarten hebben dezelfde waarde als het nummer op de kaart. Een schoppen 4 is bijvoorbeeld 4 punten waard en een harten 7 telt dus voor 7 punten. Een boer (J), vrouw (Q) of heer (K) hebben een waarde van 10 punten. En als laatste hebben we nog de Aas (A), deze kaart is een uitzondering en kan twee waarden vertegenwoordigen. Namelijk 1 of 11 punten, dit wordt automatisch aangepast van 11 naar 1 zodat je niet gelijk verliest wanneer je boven de 21 punten uitkomt.   

  Online blackjack 2.0 how to

 3. Neem een beslissing

  Nadat je de eerste twee kaarten hebt ontvangen zal je een beslissing moeten maken op welke wijze je het spel een vervolg wil geven. Hiervoor heb je verschillende opties:
   
  [icon name=”fas fa-circle”] Passen (stand) | Je ontvangt liever geen derde kaart omdat je tevreden bent met de eerste twee kaarten.
  [icon name=”fas fa-circle”] Kopen (hit) | Je vraagt om een extra kaart.
  [icon name=”fas fa-circle”] Splitsen (split) | Dit kan alleen wanneer je eerste twee kaarten dezelfde waarde hebben. Je kaarten worden dan gedeeld in twee zogenaamde handen. Daar staat tegenover dat je inzet wordt verdubbeld.
  [icon name=”fas fa-circle”] Verdubbelen (double down) | Wanneer je je inzet verdubbeld ontvang je verplicht een derde kaart. Dit is ook gelijk je laatste kaart.
  [icon name=”fas fa-circle”] Opgeven (Surrender) | Bij sommige goksites is dit een optie tijdens online blackjack. Dit houdt in dat je kunt opgeven nadat je je eerste twee kaarten dusdanig slecht vindt. Je verliest hiermee de helft van je inzet.
  [icon name=”fas fa-circle”] Verzekeren (Insurance) | Als de open kaart van de dealer een aas is, kan je er voor kiezen om te verzekeren. Je plaatst dan een extra inzet die de helft van je oorspronkelijke inzet is. Mocht de dealer ‘natural blackjack’ hebben, dan krijg je je verzekeringsgeld dubbel terug. 
   
  Zoals eerder beschreven is het doel bij online blackjack om 21 punten te scoren, of in ieder geval zo dicht als mogelijk bij in de buurt. Let echter op dat je niet over de 21 punten heen gaat, dan verlies je automatisch. Wat de hand van de dealer ook wordt.

  Online blackjack 3.0 how to

 4. De dealer speelt zijn hand

  Op het moment dat jij klaar bent met spelen is het de beurt aan de dealer. Hierbij gelden vaste regels die vooraf zijn bepaald. Ongeacht welke waarde de kaarten van de spelers hebben.
   
  [icon name=”fas fa-circle”]   Heeft de dealer 16 punten of minder, dan zal hij of zij altijd een extra kaart pakken.
  [icon name=”fas fa-circle”]   Heeft de dealer 17 punten of meer, dan zal hij of zij altijd passen.

  Online blackjack 4.1 how to

 5. Resultaat

  Wanneer ook de dealer is uitgespeeld volgen de uitbetalingen, hierbij gelden de volgende spelregels tijdens online blackjack:
   
  [icon name=”fas fa-circle”]   Heb je speler meer punten dan de bank (maar niet meer dan 21 punten), dan krijg je 1 keer de inzet terug.
  [icon name=”fas fa-circle”]   Bij een gelijk aantal punten blijft de inzet staan voor de volgende ronde. Ook kun je als speler zeggen dat je de inzet terug wil.
  [icon name=”fas fa-circle”]   Als de dealer meer punten heeft dan jij als speler (maar niet meer dan 21 punten), dan heb je helaas verloren.  
  [icon name=”fas fa-circle”]   ‘Natural blackjack’ levert 1,5 keer je inzet op.

  Online blackjack 5.1 how to

Gratis online blackjack

Voordat je begint met het spelen van online blackjack voor echt geld, is het verstandig dat je goed voorbereid bent. Maak daarom gebruik van het gratis oefenspel. Op deze manier kan je spelenderwijs kennismaken met bijvoorbeeld de spelregels, inzetmogelijkheden of een bepaalde strategie. In de zogeheten ‘demo modus’ speel je als het ware met oefengeld en loop je geen risico om echt geld te verliezen. Maar bovenal is het natuurlijk ook gewoon een leuke vrijetijdsbesteding.

Online blackjack strategie

Tijdens het spelen van online blackjack zijn er veel momenten waarbij je als speler een beslissing moet maken. Ga je wel of geen extra kaart vragen? Ga je bij een paar wel of niet splitsen? En zo zijn er nog veel meer keuzes die je moet maken bij dit gokspel. Bovendien hebben deze keuzes ook nog eens invloed op je winkansen, daarom zijn online blackjack spelers voortdurend op zoek naar de juiste strategie. Eén van de bekendere strategieën is gebaseerd op de open kaart van de dealer. Aan de hand daarvan kan je als speler bepalen wat je keuze zal zijn voor het spelverloop.

Basisstrategie

Tips

 • Kies een goede tafel | Om te beginnen is het belangrijk dat je een goede plek kiest om te spelen. Dit houdt in dat je een tafel kiest die past bij je budget, maar ook de overige voorwaarden zijn van belang. Hierbij is het verstandig om een tafel te kiezen waarbij de dealer altijd stopt bij een kaartwaarde van 17, en niet alleen bij een “harde 17”.  
 • Speel geen online blackjack met 6 tegen 5 uitbetalingen | Deze variant van online blackjack betaald 6 tegen 5 voor een ‘natural blackjack’. Dit brengt de goksite alleen maar meer in het voordel. Houdt daarom vast aan online blackjack varianten die anderhalf keer je inzet uitbetalen bij een waarde van 21 met je eerste twee kaarten.
 • Leer de basisstrategie | Het leren van de basisstrategie helpt je bij het maken van de juiste keuze voor het verdere verloop van online blackjack. Dit geeft je geen garantie op winst, maar het huisvoordeel van een goksite wordt hiermee wel verkleind.
 • Nooit verzekeren | Als de openliggende kaart van de dealer een Aas is, dan geven de goksites je de opties om te ‘verzekeren’. Mocht je dan verliezen (de dealer moet ‘natural blackjack’ hebben) dan krijg je de oorspronkelijke inzet terug. Ondanks dat dit misschien aantrekkelijk lijkt, raden wij dit af. De kans dat de dealer een ‘natural blackjack’ heeft is 30,8 procent. Het is zonde als de ronde toch wint, maar hier extra voor hebt betaald.  
 • Oefen met gratis online blackjack | Om je kennis en vaardigheden te verbeteren is het verstandig om het spel eerst gratis te oefenen. Op deze manier kan je kennis maken met de spelregels, inzetmogelijkheden en strategieën.

Varianten

Door de jaren heen zijn er verschillende soorten van online blackjack verschenen. Het is al lang niet meer alleen het eenentwintigen zoals het vroeger bekend stond. Er zijn inmiddels verschillende elementen toegevoegd die het spel een andere wending geven. Maar waarom zijn er zoveel verschillende soorten van online blackjack? Enerzijds omdat het gokspel veel kansen biedt om variatie in toe te passen, en anderzijds om de uitdaging voor de spelers levendig te houden. Mede door de vele varianten blijft het dus zo’n populair spel. Onderstaand benoemen we alvast een drietal.

 • Double exposure blackjack | Over het algemeen gelden hier dezelfde regels als bij het standaard online blackjack, op logischerwijs enkele verschillen na. Het grootste verschil is te zien bij de kaarten van de dealer. Deze worden allebei open gedraaid in plaats van alleen de eerste kaart.
 • Spanish 21 | Deze online blackjack variant wordt nog steeds gespeeld met één open en één dichte kaart voor de dealer. Bij een open Aas of een kaart met de waarde van 10 punten spiekt de dealer of hij of zij een ‘natural blackjack’ heeft. Is dit zo, dan verlies je als speler per direct. Echter zijn er wel minder manieren dat dit werkelijk gebeurd, de 10en zijn namelijk uit het spel gehaald bij Spanish 21.
 • Blackjack switch | Hier krijgt iedere speler twee handen toegedeeld. Nadat de handen zijn gedeeld mogen de spelers kaarten verwisselen om zo de beste handen te creëren. Spelers moeten voor iedere hand een aparte inzet plaatsen.  

Live blackjack

Naast de gokspellen heb je ook nog het live casino. Doormiddel van een cameraverbinding sta je als speler direct in contact met een goksite studio. Hier zie je een blackjack speeltafel met daarachter een live dealer die het gokspel leidt. Dit zorgt ervoor dat online blackjack net dat kleine beetje extra spanning en belevenis krijgt. Je hebt de echte elementen zoals een live dealer, en tegelijkertijd heb je ook de digitale functies waarmee je als speler invloed kan uitoefenen op het live casino spel.

Veelgestelde vragen over online blackjack

 • Wat is de beste online blackjack strategie?
 • Bij welke goksites kan je online blackjack spelen?
 • Kan je online blackjack gratis spelen?

Ook leuk om te lezen

Aanbevolen goksite

Jack’s Casino & Sports
8.6/ 10
Bekende naam Storten met iDEAL Eigen live casino tafels Jack’s specials Uitgebreid spelaanbod
Welkomstbonus
100% tot €100,-
Bezoek goksite