Goksites leven de Wwft niet na

Alle legale goksites in Nederland krijgen een waarschuwing van de Kansspelautoriteit omdat ze geen van allen correct de Wwft naleven. Dit is de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Naar twee online goksites heeft de toezichthouder een ook daadwerkelijk een onderzoek ingesteld.

De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) geldt niet alleen voor banken en andere financiële instellingen in Nederland, maar ook voor goksites. Dit is vastgesteld in de Wet kansspelen op afstand welke 1 oktober 2021 van kracht is gegaan.

Goksites krijgen een waarschuwing van de Ksa

De wet (Wwft) heeft als doel om de herkomst van geld te allen tijde inzichtelijk te houden. Daarmee moet financiering van terrorisme en witwassen voorkomen worden. Voor goksites komt daar nog bij dat matchfixing niet meer mogelijk mag zijn. Mede daarom moeten alle goksites ongebruikelijke transacties melden. Echter hebben de goksites in Nederland dat nog onvoldoende uitgevoerd, dit meldt de Ksa op haar eigen website.

De Ksa kwam erachter dat niet alle opmerkelijke trasacties gemeld worden bij de FIU, daarom krijgen de goksites een waarschuwing. Transacties die gemeld hadden moeten worden zijn die vanaf €15.000 of meer binnen 24 uur. Maar dit werd dus niet altijd gedaan door de goksites. Sommigen werden nog wel gemeld, maar niet op tijd. Goksites moeten dit binnen twee weken melden, maar de praktijk leert dat dit langer duurt.

Daarnaast gaan de goksites te laat over op controle van stortingen. Bijvoorbeeld om te kijken of het wel overeenkomt met het inkomen van de storter. Normaal gesproken zouden ze bij een storting van €2500 per maand al over moeten gaan op controle, maar ook dit hebben de goksites verzuimd te doen.

Betrouwbare goksites