Arjan Lubach en Diederik Smit satirisch over sportsponsoring door goksites

Naar aanleiding van het eerste jaar van gelegaliseerde goksites in Nederland wordt er aandacht besteed aan dit onderwerp in ‘De Avondshow met Arjan Lubach’. Verbazingwekkend opent de presentator met enkele feitelijke cijfers. In een half jaar tijd zou bijna een half miljard zijn vergokt. Met het WK voetbal in Qatar nog voor de boeg is het de verwachting dat dit bedrag nog minimaal verdubbeld gaat worden. 

Voetbal trekt volgens Lubach veel gokkers en speelt een prominente rol in de gokindustrie. Waarom dit zo is wordt besproken in de rubriek ‘Sport Studio’, met als gast vaste sportredacteur Diederik Smit. Samen gaan de heren het op humoristische wijze, maar met een kritische ondertoon, hebben over de krankzinnige cijfers van het eerste jaar sinds de legalisering.  

De Avondshow met Arjan Lubach

Met name het gokken op sport zou veel kwetsbare spelers aantrekken, ook wel ‘randdebielen’ genoemd door Smit. Lubach vraagt zich op zijn beurt af waarom voetbal zo’n belangrijke factor is voor goksites. Het antwoord is simpel. Het trekt enorm veel mensen aan en daarom is sportsponsring een uitgelegen kans om de naamsbekendheid te vergroten. Lubach en Smit hebben echter de nodige kritiek op deze gokreclames.

In eerste instantie wordt een oude gokreclame van BetCity getoond, met Andy van der Meijde, Wesley Sneijder, Sjaak Swart en Wim Kieft in de hoofdrol? Wim Kieft, ja je ziet het goed. De man die zelf jarenlang kampte met een drugs- en alcoholverslaving helpt nu anderen aan een gokverslaving volgens Diederik Smit. Het gebruik van rolmodellen is inmiddels niet meer mogelijk en daarom zijn de oud-voetballers vervangen. Superfans Randy, Lesley en Japie hebben hun taak overgenomen. 

Waar rolmodellen geen reclame meer mogen maken voor goksites, mogen gokbedrijven nog wel voetbalclubs sponsoren. Eén van de zichtbare plekken kan bijvoorbeeld op het shirt van de spelers zijn. Lubach heeft hier weinig begrip voor. Zijn conclusie is dat Andy van der Meijde snel weer fit moeten worden om zich terug te knokken in de basis. Dan mag de bekende Nederlander wel in verband worden gebracht met logo’s van goksites.  

BetCity
8.4/ 10
Ksa vergunning Betrouwbaar Breed assortiment gokspellen Wedstrijd van de week Storten met iDEAL
Welkomstbonus
tot €100 aan gratis spins
Bezoek goksite